BuFaz wil af van bezuinigingsmaatregelen

Vanwege de bezuinigingsmaatregelen die door het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) zijn getroffen voor de medewerkers van het Bureau Familierechtelijke Zaken (BuFaz), zijn deze beperkt in het maken van overuren. Marie Mettendaf, lid van het Hof van Justitie, deed een beroep op de minister van JusPol om deze maatregel in te trekken. Mettendaf gaf het belang van de overuren aan bij de herdenking van het 110-jarig bestaan van het bureau, dat een goede samenwerking heeft met het hof. In verband met de herdenking is er een symposium gehouden in het Lalla Rookh gebouw met als thema: ‘Samenwerking en bewustwording van de Kinderbescherming in Suriname’. Unicef heeft een bijdrage geleverd aan het organiseren van dit symposium. Mettendaf voegde eraan toe dat er vaak ernstige zaken zijn die ook buiten kantooruren behandeld worden. Zo voeren medewerkers van BuFaz vaak buiten werkuren observaties uit, die in de meeste gevallen plaatsvinden op een openbare plek. Mettendaf hoopt dat de minister het belang inziet van de overuren, die uiteindelijk gemaakt worden in het belang van het kind.

Overigens ervaart Mettendaf de samenwerking als heel flexibel. Het bureau heeft als een van zijn taken advies te geven aan de rechter.

Astrid Kandhai-Getrouw, waarnemend hoofd van BuFaz, gaf op haar beurt een uiteenzetting over de organisatie, maar schroomde niet in te gaan op de knelpunten waarmee het bureau kampt, zoals: het tekort aan personeel. Het bureau is belast met de kinderbescherming van het hele land, maar heeft daar te weinig personeel voor, ook is er geen adequate huisvesting, het bureau voldoet ook nog niet aan de standaarden van kinderbescherming. De visie van het BuFaz is om door een goede en adequate samenwerking met interne en externe partners, de kinderbescherming in Suriname verder te ontwikkelen en de bewustwording uit te breiden.

Minister Ferdinand Welzijn van JusPol, zei in zijn toespraak het bureau naar een hoger niveau te willen tillen. “Er is altijd ruimte voor verbetering, zodat we resultaten kunnen krijgen.” Volgens de minister is dit symposium de kans om dit te doen, samen met alle partners en actoren en eenieder die zich enigszins verantwoordelijk voelt. “We willen dat onze kinderen het beter hebben dan wij hebben gehad. De samenleving weet dat juist in deze tijd, kinderbescherming bijzondere aandacht geniet.”

door Kimberley Fräser

 

More
articles