Het tekort aan materiaal voor paspoorten, rijbewijzen en nu ook familieboekjes, is nog niet opgeheven. Mensen die geslaagd zijn voor hun rijexamen, kunnen niet deelnemen aan het verkeer, omdat zij niet over een rijbewijs beschikken. Zij hebben slechts een strookje dat recht geeft op een rijbewijs. Personen van wie het rijbewijs is vervallen, kunnen ook geen nieuw rijbewijs krijgen.
Middels een strookje kunnen zij laten zien dat ze een nieuw rijbewijs hebben aangevraagd. Het Korps Politie Suriname (KPS) is genoodzaakt om weer over te stappen op de blauwe rijbewijzen van karton. Mensen die op reis moeten of willen gaan en geen paspoort hebben, kunnen niet over een nieuw paspoort beschikken, omdat er geen materiaal is voor het maken van paspoorten. Alleen in speciale gevallen worden er noodpaspoorten verstrekt. Sinds kort worden er ook geen familieboekjes meer uitgegeven. Dit betekent dat ouders die hun pasgeboren baby in willen laten schrijven, van het Centraal Bureau voor Burgerlijke zaken (CBB), een strookje krijgen waarop de gegevens van de baby vermeld staan. De economische situatie in het land treft niet alleen burgers, maar ook de verschillende diensten van de overheid. Het begon eerst met een tekort aan rijbewijzen, daarna paspoorten en nu familieboekjes. Dinotha Vorswijk, lid van de vaste commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken in De Nationale Assemblee (DNA), gevraagd naar een reactie, geeft aan dat zij er niet van op de hoogte is dat er nu ook geen familieboekjes worden verstrekt vanwege het gebrek aan materiaal.
Zij zegt dat zij in DNA aandacht hiervoor zal vragen, vooral omdat het om belangrijke stukken gaat van mensen. De Abop-parlementariër zegt dat dit de effecten zijn wanneer er geen geld is in de staatskas.
Vorswijk merkt op, dat het tekort aan materiaal al maanden gaande is en dat er geen werk van wordt gemaakt om materialen aan te schaffen.
door Johannes Damodar Patak