VMS zegt gesprek met SZF af

De Vereniging van Medici In Suriname (VMS) heeft het geplande gesprek met het Staatsziekenfonds (SZF) voor dinsdagavond afgezegd. Dit nadat de VMS aanstoot nam aan uitspraken van het hoofd van de Medische Dienst van het SZF, Humphrey Hasrat. Hasrat heeft in een ingezonden artikel op Starnieuws gereageerd op uitlatingen van PL- parlementariër Ingrid Karta-Bink. In het artikel reageert Hasrat op de macho uitspraken van de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, zoals Karta-Bink het beschrijft, namelijk dat de specialisten de gezondheidszorg in gijzeling nemen.

Volgens Hasrat is de minister juist mild geweest in zijn uitspraken en zou de minister juist veel meer kunnen zeggen over de specialisten in Suriname. Hij somde zaken op als wantoestanden, fraude, valsheid in geschrifte, malpractice en oplichting. Hij geeft in zijn artikel verder aan, dat medische specialisten jaar in, jaar uit, alleen maar over geld willen praten en beschrijft dit als chantage. Volgens hem willen de artsen in Suriname veel meer verdienen dan artsen in Nederland en Amerika.

Het ingezonden stuk van Hasrat was voor de VMS reden genoeg om het onderhoud met het SZF af te zeggen. SZF-directeur Rick Kromodihardjo, heeft inmiddels via andere media kenbaar gemaakt, dat Hasrat op eigen titel het artikel heeft geschreven en ook geen deel uitmaakt van de gesprekken die gevoerd worden met de VMS. De VMS eist dat Kromodihardjo zich distantieert van het artikel van Hasrat. De VMS heeft het SZF tot 1 februari de tijd gegeven om te komen tot een oplossing. Indien er geen overeenstemming wordt bereikt, zal de VMS de samenwerking met het SZF opzeggen. Hierdoor zullen SZF-verzekerden zelf het consult bij de arts moeten betalen. De VMS stelt dat zij met dit actiemodel de regering dwingt om een structurele oplossing te brengen binnen de gezondheidssector om zo de continuïteit van de zorg te kunnen garanderen.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles