‘Suriname moet exportkans groenten en fruit aangrijpen’

Volgens William Waidoe, lid van de vaste commissie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), moet Suriname de kans om naar de ABC-eilanden groenten en fruit te exporteren, met beide handen aangrijpen. Hij geeft aan dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden, maar dat de overheid met de bestaande exporteurs en landbouwers kan inspelen op de vraag naar groenten en fruit. Waidoe benadrukt dat de overheid in deze faciliterend moet gaan optreden door kredieten via het KMO-fonds beschikbaar te stellen aan landbouwers, zodat zij de productie kunnen opvoeren. De landbouwers moeten wel conform de Europese standaarden werken om te kunnen exporteren.

Venezuela heeft de grenzen met de ABC- eilanden gesloten. De Europese Unie (EU) heeft recent maatregelen getroffen tegen vijf politici van Venezuela vanwege mensenrechtenschendingen. De EU zegt dat dit geen tegenreactie is op het besluit van Venezuela, toch dreigt Venezuela zijn sancties tegen de ABC-eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao, te verscherpen.

Deze eilanden zijn voor een groot deel afhankelijk van de drijvende markt van Venezuela voor hun groenten en fruit, maar Venezuela is van plan de markt stop te zetten. De EU kijkt naar mogelijkheden om groenten en fruit vanuit Columbia en de Dominicaanse Republiek te importeren. Waidoe stelt dat Suriname elke gelegenheid moet aangrijpen om zoveel als mogelijk Amerikaanse dollars in het laatje te brengen. Volgens hem heeft ons land de potentie om de eilanden te kunnen voorzien van groenten en fruit. In plaats van dat de regering onnodig geld in cacao stopt, zou de regering volgens hem hetzelfde geld in de export van deze producten kunnen stoppen. Hij geeft als voorbeeld Nickerie, waar de manjabomen nu vol vruchten hangen die dagelijks op de grond vallen en zelfs verrotten. Volgens hem moeten wij serieus gaan kijken wat wij met deze vrucht kunnen doen, aangezien die ook een exportproduct kan worden.

Waidoe zegt dat er dan ook een controlemechanisme moet komen om erop toe te zien dat de exporteurs de landbouwers niet gaan uitbuiten, maar dat zaken eerlijk worden afgehandeld. Hij geeft aan dat er nu op kleine schaal geëxporteerd wordt naar de ABC- eilanden. Dit is volgens hem een goede zaak, omdat de basis al gelegd is. Echter vreest de volksvertegenwoordiger dat vanwege onze zwakke instituten, het een aantal maanden zal duren voordat de eerste zaadjes in de grond worden geplaatst.

door Johannes Damodar Patak

More
articles