Twijfel bij uitvoering Wet op Jaarrekening en Wetboek van Koophandel

De Surinaamse Juristenvereniging [SJV] heeft haar twijfels of wij als land wel in staat zullen zijn om de Wet op de Jaarrekening en het aangepaste Wetboek van Koophandel uit te voeren. Dit kwam afgelopen maandag duidelijk tot uiting tijdens de bijeenkomst gehouden door de SJV en de Hakrinbank in Torarica. Ondanks de vele voordelen van deze wetten, namelijk financiële transparantie afdwingen, het beter functioneren en stimuleren van particuliere en overheidsbedrijven, een beter investeringsklimaat bewerkstelligen en uiteindelijk ervoor zorgen uit de precaire situatie te komen, werden er vraagtekens geplaatst bij het vermogen om al deze zaken te realiseren. De inleiding is verzorgd door hoogleraar Frank Kunneman uit Curaçao, die een vergelijking maakte met ons land en het eiland, aangezien zij voor dezelfde uitdagingen staan, zowel nationaal als internationaal.  Zijn voordracht luidde als volgt: ‘Transparantie, verantwoording en aansprakelijkheid in het Surinaamse vennootschapsrecht’.  Volgens hem zal het veel geld en moeite kosten om de uitdagingen het hoofd te bieden en te kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden in de wetten. Zowel Curaçao als Suriname staan voor dezelfde problemen, namelijk een kleine bevolking en geringe deskundigheid. Kunneman benadrukte, dat hoewel de wetten helpen om te voldoen aan internationale standaarden in de financiële juridische en zakelijke wereld, het niet vanzelfsprekend is dat intern het soepel zal gaan.

Hij legde uit dat deze standaarden de druk op financiële instellingen vergroten met als gevolg dat het contact met ‘correspondent’ banken verloren gaat. Dit zijn banken die transacties naar het buitenland door lokale banken mogelijk maken. Deze landen hebben ook hun eigen standaarden waaraan voldaan moet worden door de bank die met hen wil samenwerken. Kunneman gaf aan dat dit tot gevolg heeft dat de ‘correspondent’ banken de samenwerkingen opzeggen, waardoor een land hierdoor financieel geïsoleerd wordt. Volgens Kunneman heeft een studie van het Internationaal Monetair Fonds uitgewezen dat het verliezen van dit netwerk een trend aan het worden in het Caribisch gebied.

Hij zei dat Curaçao intussen zijn regels heeft aangepast om de uitvoering van de wetten te garanderen. Kunneman benadrukte dat het daarom belangrijk is dat er depolitisering van instituten komt, omdat de naleving van de wetten essentieel is. Gezien de kleine gemeenschappen wordt dit volgens hem een moeilijke uitdaging, omdat een ieder elkaar kent. Belangrijk is ook dat de samenleving zich meer bewust wordt van wat good governance is en hoe het werkt. Het zal bedrijven extra geld kosten om aan de wetten te voldoen. Of ondernemers daar geld in willen stoppen in een tijd van gelimiteerde geldstromen, moet nog blijken. Er is ook aangehaald dat er al sinds 1936 wetten bestaan die transparantie van bedrijven en overheid verplichten. Die zijn nooit toegepast. Er zijn (nog) geen duidelijke garanties dat dit nu wel zal gebeuren. De juristen zijn het er wel over eens dat elke uitdaging overwonnen kan worden wanneer een ieder daadwerkelijk voor de verandering gaat. Trainingen en voorlichtingscampagnes zijn nodig. Een ‘mind shift’ en een duidelijk vastgesteld doel kan zorgen het broodnodige succes.’

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles