Voorzorgsmaatregelen voor hondeneigenaren bij afschieten vuurwerk

Vanaf gisteren mag er vuurwerk verkocht/gekocht en afgeschoten worden. Dit duurt tot en met 2 januari. Het is alom bekend dat dieren, in het bijzonder honden, niet tegen de harde knallen van het vuurwerk kunnen. De Stichting Dierenbescherming Suriname (SDS) en de Stichting Henk Abrahams, raadt eigenaren van honden het volgende aan:

– Het is belangrijk om uw huisdier te observeren in de weken voorafgaand aan Oudjaar hoe zij reageren op vuurwerk. Indien ze bang zijn, is het goed om daar NIET te veel aandacht aan te besteden door de hond te aaien en te troosten, omdat er dan bevestigd wordt dat vuurwerk iets heel engs is.

– Zij benadrukken dat honden niet aan kettingen moeten worden vastgemaakt, omdat de kans groot is dat ze zichzelf verhangen of verwonden.

– Ook het opsluiten van honden in een gesloten ruimte waar scherpe voorwerpen of uitstekende voorwerpen zijn, raden zij af. De honden kunnen zich aan deze voorwerpen verwonden.

– Er wordt gewaarschuwd om op te passen met ramen, omdat honden weten dat ramen de mogelijkheid bieden om te ontsnappen, wanneer honden echt in paniek verkeren, kunnen ze dwars door ruiten springen met alle gevolgen van dien.

– Indien honden in een hok worden geplaatst, is het belangrijk dat erop gelet wordt dat er geen vuurpijlen in het hok terecht kunnen komen.

– Honden kunnen beter worden geplaatst in een veilige vertrouwde ruimte, zoals een berghok of een kamer met gesloten gordijnen en de lichten aan. “Die ene avond per jaar mogen ze toch wel naar binnen?”, aldus de stichtingen.

– Een speciaal slaaptabletje (tranquilizer) kan bij extreem angstige honden gebruikt worden en is verkrijgbaar bij de dierenarts. De tabletten dienen wel voor oudjaar uitgeprobeerd te worden op de hond om de dosering vast te kunnen stellen, omdat die van hond tot hond verschilt. Op oudjaar dient zo een tabletje een uur voordat de hond nog niet zo heel angstig is, toegediend te worden.

– Indien er iets ernstig gebeurt, dan kan er altijd contact worden opgenomen met de wachtdienstregeling voor dierenartsen op het telefoonnummer 148.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles