SIV en Sanatan Dharm hoopvol over komend jaar

De religieuze organisaties Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) en de Sanatan Dharm, zijn zich van bewust van de moeilijkheden in ons land, maar zijn toch optimistisch over het komend jaar. James Lallmohamed, secretaris van SIV, is wat organisatorische zaken betreft tevreden. De vereniging heeft veertien moskeeën uit verschillende districten onder haar hoede en is zeer tevreden over hoe alles verloopt. “Het gaat goed met de vereniging, omdat we ons houden aan de regels die zijn vastgelegd in de statuten. We doen wat aan ons is voorgehouden.” De moskee wordt als een monument gezien, vooral die aan de Keizerstraat waar veel mensen speciaal stoppen om de moskee te bezichtigen. De secretaris legt uit dat eenieder welkom is, zolang hij zich aan de regels houdt. “Religie is er om vrienden te maken.” Lallmohamed merkt op dat het tegenwoordig, een trend is geworden dat er tijdens activiteiten van de moskee steeds minder kinderen aanwezig zijn.

De vereniging drukt daarom de ouders op het hart om ook de kinderen bij het geloof te betrekken. “Ouders moeten religie stimuleren. Als kinderen het niet van huis uit meekrijgen, dan zal het later moeilijker zijn aan te nemen.” Een probleem waarmee de vereniging de laatste tijd kampt, is dat IS (Islamitische Staat) gekoppeld wordt aan de islam. Mensen krijgen volgens hem door IS een verkeerd beeld van de islam. ”De islam laat geen onschuldige mensen doden en brengt geen ellende teweeg. Het zijn individuen die onder andere om rijkdom mensen zoeken met dezelfde ideeën en hun activiteiten plannen. Wij propageren geen moord.” Volgens Lallmohamed staan deze gewelddadigheden niet in de heilige koran. De mensen die zo handelen doen dat naar eigen inzicht. Hij vindt het jammer dat de islam hierdoor een slechte naam krijgt. Voor wat betreft het komend jaar, hoopt Lallmohamed dat er een ommekeer komt in de economische situatie in ons land. Er zijn mensen die financieel beter ervan zijn geworden, maar er zijn er meer die eronder lijden. Hij hoopt dat degenen die in de leiding van het land zitten, niet alleen aan zichzelf denken, maar ook aan de rest van de gemeenschap. “Gaat het fout, dan moeten we ons verstand gebruiken en stappen ondernemen zodat het grootste deel van de bevolking er voordeel aan heeft. Het moet niet zo zijn dat een groep naar de hemel moet kijken en hopen dat het beter wordt.” Volgens Lallmohamed kunnen vele andere religieuze organisaties een voorbeeld nemen aan de SIV.

Nitin Jagbhandhan, secretaris van Sanatan Dharm, zegt eveneens een goed jaar achter de rug te hebben voor wat betreft de organisatie waar hij deel van uitmaakt. Dit jaar is de organisatie begonnen met een eigen radio- en televisieprogramma. Het begon met een radioprogramma (radio 98.3 FM) dat elke dinsdag wordt uitgezonden, daarna kwamen de televisieprogramma’s die te zien zijn op het station 26.4. Jagbhandhan betreurt de situatie in het land. “We weten allemaal dat het niet goed gaat met Suriname.” Jagbhandhan zegt bewust geen politieke uitspraken te doen, maar is hoopvol gestemd over het volgend jaar. Hij gelooft dat als alle religieuze organisaties en alle andere actoren en groepen zich bundelen, 2018 tot een mooi jaar gemaakt kan worden.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles