“Het zijn steeds dezelfde problemen waarmee de rijstsector te kampen heeft.” Dit zegt de voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), Radjoe Bhikharie, desgevraagd tegen De West.
Hij geeft aan dat het elk jaar weer dezelfde problemen zijn, zoals infrastructuur, opkoopprijs, wateroverlast en defecte pompen, waarvoor tot nu toe geen structurele oplossing is gekomen. Hij zegt dat de infrastructuur van groot belang is binnen de rijstsector, vooral bij het oogsten. Hij geeft aan dat de overheid de zorg heeft voor de hoofdwegen en dat de rijstboeren hun gedeelte zelf onderhouden. Ook de opkoopprijs zal volgens hem weer een gehaal en getrek worden tussen rijstboeren en opkopers, omdat de rijstboeren hun kosten zullen weerleggen en de opkopers de kosten om te exporteren.
Bhikharie zegt dat 2018 voor de rijstboeren een uitdagend jaar zal zijn, gezien de vele maatregelen die de overheid wil treffen om haar inkomsten te verhogen. Zo geeft hij aan dat veel rijstboeren de dupe zullen worden als de tarieven van grondhuur worden verhoogd. Hij legt uit dat een lap grond van 100 hectare voor een rijstboer te vergelijken is met een bouwkavel van 500 vierkante meter. Een boer zou volgens hem gekkemanswerk doen als hij op een stuk perceel van 500 vierkante meter rijst zou verbouwen. “Ik hoop dat het niet doorgaat en dat de regering en het parlement tot inkeer komen”, aldus Bhikharie. Hij benadrukt dat de regering het geld bij de mensen moet zoeken die met grote stukken grond speculeren. De rijstboer is van mening dat deze mensen geen productie leveren aan ons land, terwijl de rijstboeren en agrariërs dat wel doen. Volgens hem moeten deze mensen al genoeg onder moeilijke omstandigheden werken, zoals het betalen van government take en het aflossen van leningen tegen hoge rentes. Hij vraagt zich af wat er zal gebeuren met de rijstboeren en agrariërs als zij verlies lijden en hoe zij dan zullen uitkomen. Voor de export, verwacht de BSP-voorzitter niet veel verandering in 2018.
Bhikharie merkt op dat er vergrijzing heerst binnen de rijstsector. Zo geeft hij aan dat er enkele jaren gelden nog 2.000 rijstboeren waren en dat dit aantal nu gedaald is naar tussen de 1200-1300 boeren. Jongeren hebben volgens hem geen interesse om de rijstsector in te gaan. Met al de maatregelen die de overheid van plan is door te voeren, vreest Bhikharie dat de groep van rijstboeren nog kleiner zal worden.
-door Johannes Damodar Patak-