Perikelen op de route Paramaribo-Nickerie

Buschauffeurs van de route Paramaribo-Nickerie (PN), willen dat de minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Jerry Miranda, beter beleid maakt voor deze route. Al ruim vijf jaar kampen de chauffeurs met enorme problemen die zich blijven opstapelen. Een van de grootste zorgpunten is de explosieve toename van illegale taxichauffeurs en de zogenaamde garages die passagiers ronselen. Er rijden op deze route ruim dertig legale bussen, maar die komen slechts één keer in de week aan de beurt. “We rijden voor een goedkoper tarief, namelijk SRD 25 en houden ons aan de voorgeschreven regels en toch komen er anderen die niet eens een vergunning hebben op deze route rijden. Zij vragen passagiers zelfs bedragen tot SRD 80 en niemand die wat doet”, zegt een buschauffeur bezorgd. Uit vrees voor represailles wil hij liever achter de schermen geïnterviewd worden. Ook andere buschauffeurs maken zich zorgen.
De laatste vijf jaar moeten de chauffeurs hun vaste standplaatsen bij de markt in Nickerie verlaten om de passagiers tot aan huis op te halen. “We moeten dit doen, anders mogen we onze biezen pakken”, vertelt hij verder. De redactie van De West mocht getuige zijn van dit nieuwe verschijnsel. De vertrektijd van de bus was om 13.00 uur, maar hij vertrok uiteindelijk pas om 14.00 uur vanuit Nickerie, omdat het zeker een uur duurde voordat alle passagiers waren opgehaald. “Wij willen vaker rijden. Eén keer in de week rijden brengt ons nergens. Wij willen normaal ons werk doen, maar het lijkt alsof juist degenen die zich niet aan de regels houden, be-schermd zijn”, zegt de chauffeur terwijl hij de Statenweg binnenrijdt om een gezin op te halen. Voor het ophalen van een passagier wordt SRD 5 extra gevraagd.
Hij voegt eraan toe dat de PN-bushouders eerst aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen alvorens ze een vergunning krijgen. Zo zijn ze onder andere verplicht om belasting te betalen en een verzekering af te sluiten. “Wat heel veel mensen niet weten, is dat wanneer ze een bus nemen die niet verzekerd is, het een probleem is als er een aanrijding plaatsvindt, de illegale busssen zijn niet verzekerd”.
De chauffeurs willen dat zowel de Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO), als het ministerie om de tafel gaan zitten om een oplossing te vinden. “Als we zelfs om de ene dag kunnen rijden zijn we al tevreden”, zegt de buschauffeur. In een reactie bevestigt PLO-voorzitter John Mahadewsing dat er perikelen zijn op de route. “Inderdaad moeten de chauffeurs hun passagiers zelf gaan ophalen, anders behouden ze hun klantenkring niet.” Ook geeft hij toe dat de buschauffeurs maar één keer in de week op de route rijden. Hij vindt dat de verschillende groepen de koppen bij elkaar moeten steken om tot een oplossing te komen. “Wij willen dat er opgtreden wordt tegen de illegale taxichauffeurs en de garages, dat is ons grootste probleem”, aldus de buschauffeur. De PN-houders willen dat de minister zich rechtstreeks bezighoudt met deze kwestie.

More
articles