Oppositie weigert te vergaderen zonder Hoefdraad

De oppositie was gisteren duidelijk verontwaardigd over het antwoord van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, die gisteren uitleg zou geven over de inkomstenverhogende maatregelen en de concrete matregelen ten aanzien van de vergroting van de verdiencapaciteit. Besloten werd niet verder te vergaderen totdat de minister naar het parlement zou komen om nadere uitleg te geven.

De voortzetting van de vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) die vrijdag verdaagd was, werd gisteren voortgezet en is vrij laat begonnen. Het lag in de bedoeling dat de regering de definitieve nota van wijziging zou indienen, terwijl Hoefdraad enkele zaken nader zou toelichten. Bij aanvang bleek dat er nauwelijks enige wijziging was gekomen in de nota van wijziging, terwijl alleen van de minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) een schriftelijke toelichting was ontvangen. Na een korte schorsing van de vergadering, kwam het antwoord van Hoefdraad middels een brief binnen waarin hij meedeelde dat de onderbouwing van de maatregelen op de suppletoire begroting zal komen. De oppositie was duidelijk niet ingenomen met de brief en weigerde om zonder Hoefdraad verder te vergaderen. Marinus Bee (ABOP) noemde het antwoord van de minister onvoldoende en zei dat er te weinig informatie was om de voortgang van de begroting hierop te stoelen. De mededeling van de minister dat de verkoop van overheidsgebouwen in de binnenstad op de suppletoire begroting zal worden opgebracht, zorgde voor verontwaarding bij Chan Santokhi (VHP) die verwacht had dat het op deze begroting zou komen.

Het voorstel van Amzad Abdoel (NDP) om zowel de stukken van de minister van RGB als Financiën te onderwerpen aan de discussie, waarna het parlement alsnog de antwoorden zou krijgen van de regering, werd afgewezen door de oppositie. Mahinder Jogi (VHP) en Bee eisten dat de minister in het parlement aanwezig zou zijn.

“Als de overheid niet in staat is gedegen onderbouwing aan het parlement te doen toekomen, betwijfelen wij of de voorbereiding voor inkomstenverhogende maatregelen op een adequate manier is genomen. Wij kunnen niet meegaan met het voorstel, laat de minister komen. We hoeven geen haast te hebben. Het gaat om een serieuze materie. We moeten niet ter wille van de begroting zaken hier snel afjassen en aannemen”, sprak Bee.

Gregory Rusland (NPS) gaf aan dat het parlement sinds vorige week bezig is met deze aangelegenheid en noemt het een kwalijke zaak dat het parlement zo lang heeft gewacht om een summier antwoord te krijgen van de minister. Volgens Rusland zal het voortzetten van de vergadering ervoor zorgen dat DNA niet serieus genomen wordt. “We hebben speciaal gezegd dat we wachten totdat de regering de gedetailleerde informatie aan ons komt geven. Ik denk dat we als DNA een standpunt moeten innemen. De regering moet naar huis gaan, haar werk doen en terugkomen na een gedegen voorbereiding te hebben getroffen”, aldus Rusland.

Hierna werd de vergadering geschorst en pas aangevangen toen minister Hoefdraad binnenkwam.

-door Priscilla Kia-

 

 

More
articles