Over de hele wereld wordt het onderwijssysteem steeds digitaler. ICT binnen het onderwijs is niet meer weg te denken. Ook in Suriname gaan steeds meer onderwijsinstituten over tot het geven van les door middel van ICT. Studenten kunnen tegenwoordig van huis uit les volgen aan een buitenlandse universiteit, echter beschikt het overgrote deel van onze bevolking nog niet over een internetverbinding. Dit, terwijl de ontwikkelingen binnen het onderwijs qua ICT, in rap tempo verder gaan.
Sprake van gelijke kansen wanneer het aankomt op onderwijs in ons land, zijn er niet. NPS-parlementariër Patricia Etnel gevraagd naar een reactie, geeft aan dat de situatie binnen het onderwijs sinds het aantreden van de regering Bouterse 1 en Bouterse II alleen maar slechter is geworden. Zij herinnert zich nog dat Ashwin Adhin, toenmalige minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, nu vicepresident, het vooral had over het implementeren van ICT op alle niveaus binnen het onderwijs. Ook zijn er hiervoor trainingen verzorgd aan leerkrachten, maar verder is er volgens haar , weinig gebeurd. Etnel merkt op dat er pas op de middelbare scholen ICT wordt gebruikt. Ook vraagt zij zich af hoe de regering ICT wil stimuleren als zij de invoerrechten op ICT-producten heeft verhoogd. Studenten hebben vandaag de dag minimaal SRD 3.000 nodig om een laptop aan te schaffen. Op basis van de financiële middelen die zijn opgenomen op de begroting van 2018, zegt Etnel dat ons onderwijs verder zal verslechteren, vooral omdat er geen geld is vrijgemaakt voor ICT. De regering zou volgens Etnel een goed voorbeeld kunnen nemen aan onderwijsdeskundige Marie Levens, die een opleiding heeft opgezet speciaal voor studenten die zich willen verdiepen in ICT. Zij kan zich ook niet terugvinden in het beleid van de regering, zo werden voorheen op kanaal 8.3 kinderprogramma’s gericht op ICT vertoond, maar nu is er alleen informatie van het Nationaal Informatie Instituut (NII) te zien.
Zij vertelt dat ICT haar intrede in de jaren ‘90/ begin 2000 in ons land heeft gedaan. Telesur onder leiding van Dirk Curry, heeft volgens Etnel toen een studiecentrum opgezet op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) om ICT te stimuleren. Er zijn toen ook applicaties ontwikkeld door studenten. Echter merkt de volksvertegenwoordiger op dat het centrum nu gesloten is. Over de internetverbinding van Telesur, zegt Etnel dat er geen sprake is van brons, zilver en goud, maar van koper en plastic.
-door Johannes Damodar Patak-