Regering zoekt US$ 75 miljoen op kapitaalmarkt

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft het politiek college gisteren middels een brief geïnformeerd over de te ondernemen stappen over de afstoot van staatsdeelnemingen. In de brief haalde de minister aan, dat de overheid op dit moment bezig is om op de nationale en internationale kapitaalmarkt tot US-dollar 75 miljoen aan fondsen te vergaren om daarmee haar uitgaven voor het begrotingsjaar 2017 te kunnen dekken. Ook gaf Hoefdraad aan dat de regering besluiten heeft genomen ten aanzien van de afstoot van staatsdeelnemingen, waardoor het ministerie van Financiën ongeveer SRD 114 miljoen meer aan middelen ontvangt en het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- Bosbeheer (RGB) ongeveer SRD 186 miljoen meer uit grondhuur en grondbelasting, erfpacht, akkergelden, erfrechten en recognities. De opbrengst van de verkoop van overheidsaandelen betreft volgens minister Hoefdraad de raming van verkoop in 2018 op de nationale aandelenbeurs van de staatsaandelen in De Surinaamsche Bank, Torarica en Self Reliance. De verkoop van deze overheidsaandelen komt neer op een bedrag van SRD 114 miljoen. De minister meent dat de verkoop van overheidsgebouwen in de binnenstad op de suppletoire begroting zal worden opgebracht en de raming van de opbrengst uit deze onroerend goed verkoop zal nader worden vastgesteld.

Hoefdraad liet doorschemeren dat de financiering die de overheid zoekt conform de Wet op Staatsschuld is en conform de aangenomen begroting voor 2017.

Hij meent dat het gros van de fondsen aangewend zal worden voor de financiering van infrastructuur, gezondheidszorg, nutsvoorzieningen, onderwijs en landbouw. De gevraagde looptijd is volgens de minister gesteld op 18 maanden. Hoefdraad gaat er vanuit dat met de geprojecteerde planning van inkomsten die in de suppletoire begroting zal worden ingediend, de overheid in staat zal zijn deze lening terug te kunnen betalen.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles