Surinamers delen hun ervaring over India tijdens Itec dag

Shailesh Nannan, Iraida van Dijk en Moreno Jackson, hebben afgelopen zaterdag hun ervaringen over hun bezoek aan India gedeeld met de aanwezigen tijdens de jaarlijkse Indian Technical & Economic Cooperation Programme (ITEC) Day aan de Anton Dragtenweg (residentie van de Indiase ambassadeur, Satendar Kumar). Door middel van presentaties en foto’s hebben de drie Surinamers die gebruik hebben gemaakt van de verschillende programma’s die de Indiase regering biedt aan buitenlanders, hun bezoek aan India uitgebeeld. De avond begon eerst met de vertoning van de documentaire ‘India Boundless! A place in the Heart of the World’. Jackson beschrijft India als te zijn tweede huis. Hij heeft via het Itec-programma deelgenomen aan de Solar Power Generation training van 10 juli 2017 tot 5 augustus. Hij is werkzaam bij de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) en is de eerste in het bedrijf die deel heeft genomen aan het programma. Jackson gaf aan dat na hem, andere collega’s ook gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om een training te volgen in India. Zijn reis duurde in totaal dertig uur inclusief zijn reis naar Hydrabad. Jackson zei dat hij in het begin eerst moest wennen aan het pittige eten en tijdverschil, maar eenmaal gevend hieraan, is pittig eten vanaf zijn bezoek aan India een deel van zijn leven geworden. De gastvrijheid en liefde van India zal hij altijd koesteren. Hij heeft zijn training met succes afgerond. Nanan die via het  43ste Know India Programme (KIP) naar India is geweest, had het vooral over ontvangst die hij heeft gehad.

Hij bezocht de deelstaten Meghalaya en Assam.  Hij gaf aan dat hij met een rode loper is verwelkomd en zelfs op een boot heeft mogen dineren. Ook heeft hij de bekende Taj Mahal bezocht. Nanan zei dat hij naar een safaripark is geweest waar hij op olifanten heeft mogen rijden. Dit is voor hem een dream come true. Nanan die medisch student is, gaf aan dat hij na zijn studie India wederom zal bezoeken om daar te werken. Hij sloot zijn presentatie af door te stellen dat het mogelijk is om een Indiase uit India te halen, maar het is onmogelijk om India uit een Indiase zijn of haar hart te rukken. Het KIP-programma is een programma voor jongeren tussen 18- 30 jaar van Indiase afkomst die gedurende drie weken India leren kennen op een creatieve manier. Er wordt dan een Indiase partnerstaat gekozen waar de geselecteerden worden geaccommodeerd.

De Indiase ambassadeur, Satendar Kumar, gaf in zijn toespraak aan dat hij een toename ziet in het aantal aanvragen voor studiebeurzen door Surinamers. Van de 35 beurzen die Suriname voor 2017-2018 heeft gekregen, zijn 20 al ingevuld. De ambassadeur is ervan overtuigd dat de overige  begin volgend jaar ook vol zullen zijn. Indien de interesse blijft groeien, zal de ambassadeur een verzoek doen aan zijn regering om het aantal beurzen te vergroten. In Suriname is er vooral belangstelling voor onder andere computernetwerk, telecommunicatie, landbouw, goed bestuur en zonne- en windenergietechnologie.

Kumar zei dat de regering ook een verzoek kan indienen bij de ambassade als zij een specifieke training wenst. De ambassade zal dan ervoor zorgen dat de mogelijkheid wordt gecreëerd. Voor het komend jaar heeft de Indiase ambassade verschillende activiteiten op de agenda, namelijk het eerste Indiase Filmfestival, viering van  145 jaar Hindostaanse Immigratie en ook meer uitwisselingsreizen tussen de regering van Suriname en India. Kumar gaf aan dat nu de voorbereiding plaatsvinden voor een bezoek van onze DNA- leden aan India voor deelname aan de Indiase diasporadag op 9 januari 2017.

Bollywood is niet weg te denken uit onze gemeenschap. De Indiase ambassadeur brengt daarom Bollywood dichterbij voor Surinamers en anderen in het Caraibisch gebied. Mensen die zich willen verdiepen in de filmindustrie kunnen gebruik maken van studie- en trainingsmogelijkheden die India beschikbaar stelt. India biedt jaarlijks 10.000 Itec-trainingen aan meer dan 60 Indiase instituten, 161 ontwikkelingslanden en universiteiten. Hiervoor wordt er ongeveer US-dollar 100 miljoen per jaar uitgetrokken. Onder de aanwezigen waren DNA-leden Keshav Gangaram Panday en Ruchsana Ilahibaks. De minister van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur, werd vertegenwoordigd door de directeur van Stinasu, Daniela Rosario.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles