Licht in de tunnel voor houtsector

Er is licht in de tunnel voor de leden van de Algemene Surinaamse Houtunie (Ashu). Dat is het enige dat voorzitter André Soeltaansingh kwijt kan na gesprekken met minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme betreffende de knelpunten binnen de sector. De Houtunie heeft van de week al twee gesprekken gehad met de bewindsman. Soeltaansingh kan niet veel kwijt over de inhoud en resultaten van deze gesprekken, omdat er hieromtrent afspraken zijn gemaakt. Wat hij wel zegt, is dat er licht in de tunnel is voor zijn leden.

De Ashu heeft afgelopen maandag op een algemene ledenvergadering de verschillende knelpunten binnen de houtsector besproken die het gevolg zijn van de maatregelen van de overheid.

Tijdens de drukbezochte vergadering werden de leden in de gelegenheid gesteld om hun problemen naar voren te brengen, deze werden in vier categorieën geplaatst, namelijk: houttransport, keuringsloon, export van hout en tekort aan hout op de lokale markt (houtzagerijen). Soeltaansingh voert aan dat het belangrijk is dat eerst de leden geïnformeerd worden over de geboekte resultaten. Volgende week donderdag komen de leden en het bestuur van Ashu weer bijeen om te horen wat er allemaal besproken is. Op de vergadering van afgelopen maandag hebben eigenaren van houtzagerijen aan de bel getrokken over de schaarste aan rondhout op de lokale markt. De schaarste is ontstaan doordat loggers eerder kiezen om al het rondhout aan exporteurs tegen Amerikaanse dollars te verkopen. De roep van de houtzagerijen om de export van rondhout te verbieden, is groot. Echter kunnen de loggers zich hierin niet terug vinden. Volgens de houtzagerijen is het belangrijk om te kunnen voorzien in de vraag van hout op de lokale markt.

door Johannes Damodar Patak

 

 

More
articles