Ramautarsing over snel rijk worden: ‘Economen geloven in hard werken’

Op sociale media worden er allerlei sollicitatieoproepen geplaatst waarbij mensen binnen een dag steenrijk zouden kunnen worden. Het investeren van geld in crypto currency, lijkt momenteel een hype te worden. Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt dat er genoeg verhalen zijn van mensen die beweren dat zij snel rijk zijn geworden. Echter stelt hij dat economen over het algemeen geloven in hard werken, investeren in winstgevende activiteiten en de gestadige groei van het eigen vermogen zien als de manier om rijk te worden.

“De gedachte dat men makkelijk rijk kan worden, daar komt men vaak bedrogen mee uitkomen”, aldus de VES-voorzitter. Hij voert aan dat men in crisistijd eerder geneigd om mee te doen hierin de hoop dat men inderdaad rijk wordt.

Ramautarsing zegt dat mensen vaak in dit soort van zaken trappen, als ze anderen horen  vertellen dat zij grote bedragen hebben verdiend. Echter stelt hij dat op de lange termijn dat hele spelletje om snel rijk te worden, in elkaar start. Hij benadrukt dat de goedkope oplossingen vaak genoeg duurkoop zijn.

Er worden vaak informatiebijeenkomsten gehouden over blockchain en bitcoins in ons land, daar wordt gezegd dat blockchain (crypto currency) de toekomst is en dat er financiële transacties buiten de banken om zullen plaatsvinden.

Ramautarsing zegt dat jaren geleden de trend en zegt dat men steeds meer elektronisch werkt. Hij erkent dat er hieraan verschillende voordelen kleven. Ramautarsing legt uit dat het betalingssysteem steeds geavanceerder wordt, met als gevolg dat er steeds minder fysieke banken nodig zullen zijn. Hij benadrukt wel dat alles valt en staat met betrouwbaarheid en de veiligheid van het systeem en dat de banken op een gegeven moment zullen moeten concurreren met het elektronisch betalingsverkeer. De VES-voorzitter bepleit de nodige voorzichtigheid en adviseert een ieder om zijn geld niet zomaar te investeren in dit soort zaken. De kans bestaat dat het systeem, net als bij de piramidespelen,  op den duur in elkaar stort en mensen hun geld verliezen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles