Na te hebben gehoord dat minister Hoefdraad van Financiën de uitbetaling van de koopkrachtversterking aan de gepensioneerden uit overheidsdienst vanaf januari niet kan garanderen, heeft de voorzitter van de vakbeweging Belangen Behartiging Gepensioneerden in Overheidsdienst (BBGO), Renate Wouden, gemeend een beroep te doen op de waarnemend president Ashwin Adhin. De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft deze uitspraak gedaan, omdat hij van mening is dat hij niet weet wat de financiële situatie van de staat over twee maanden zal zijn. Wouden heeft gisteren telefonisch aan de waarnemend president gevraagd of hij een onderhoud kan hebben met de minister van Financiën, zodat er toch nog naar mogelijkheden gekeken kan worden, zodat de gepensioneerden in januari alsnog hun koopkrachtversterking krijgen.
Aan de hand van het gesprek van 11 oktober, welke Wouden met de waarnemend president en de minister van Financiën heeft ze gisteren besloten Adhin te bellen.
Ze deelde mede dat ze het nieuws dat er onzekerheid bestaat over de uitbetaling van de koopkrachtversterking vanaf januari niet aan haar leden wil zeggen.
Wouden benadrukt dat het niet kan dat de ambtenaren in actieve dienst normaal hun koopkrachtversterking van SRD 500 krijgen en de gepensioneerden vanaf januari 2018 gewoon zullen moeten toekijken. Ze is van mening dat de gepensioneerden dezelfde rechten hebben aangaande het salaris als de ambtenaren in actieve dienst.
De koopkrachtversterking die de ambtenaren vanaf april ontvangen, hebben de gepensioneerden nog niet gekregen. De BBGO-voorzitter wijst erop dat de gepensioneerden in december pas hun eerste koopkrachtversterking zullen ontvangen van SRD 375, terwijl de actieve ambtenaren vanaf augustus een koopkrachtversterking van SRD 500 krijgen. Ze zegt te begrijpen dat het land in een slechte economische situatie verkeert, maar wat de regering vooral niet moet vergeten, is dat deze slechte situatie iedereen treft. Ze haalt aan dat de gepensioneerden het in veel gevallen veel moeilijker hebben, daarom hebben zij de koopkrachtversterking volgens Wouden harder nodig. Verder vindt ze dat de regering niet zo kan omgaan met ouder wordende mensen, want zij hebben volgens Wouden ook zich hard ingezet voor dit land. Het is een plicht van de overheid om te zorgen dat de ouderen in welzijn en welvaart leven, vooral omdat deze groep fysiek bepaalde beroepen niet meer kan uitoefenen”, benadrukt Wouden.
Wouden hoopt dat de minister van Financiën en ook de rest van de regering aandacht schenken aan dit probleem, omdat het volgens haar niet kan dat de gepensioneerden weer op straat moeten gaan om op te komen voor datgene waarop ze recht hebben.
door Richelle Mac-Nack