Nationale Kunstbeurs krijgt internationaal karakter

De Nationale Kunstbeurs die elk jaar gehouden wordt, krijgt dit jaar een breder karakter. Kunstenaars uit Frans-Guyana, Colombia, Nederland en Brazilië hebben dit jaar hun interesse getoond voor deelname aan de beurs. Volgens Juan Pawiroredjo ondervoorzitter van de Stichting Nationale Kunstbeurs zal hoogstwaarschijnlijk in de toekomst ook een Internationale Kunstbeurs hier georganiseerd worden. Het hoofddoel van de kunstbeurs is om een platform te creëren ten voordele van beginnende kunstenaars en gevestigde kunstenaars, die hun producties willen tonen. Pawiroredjo is vergenoegd om het feit dat de stichting gevolgd wordt door landen buiten onze grenzen. “Zij hebben ons benaderd.

De groei is zichtbaar en dit betekent, dat wij een goede job hebben gedaan de afgelopen 52 jaar. De interesse van de internationale kunstenaars geeft aan, dat wij kwaliteit neerzetten en dat andere kunstenaars er onderdeel van willen zijn”, aldus de ondervoorzitter. Elke kunstenaar heeft zijn eigen stijl. Het is belangrijk dat door deze menging van kunstenaars, zij elkaar zullen gaan beïnvloeden, er nieuwe visies zullen ontstaan, en er andere technieken en een nieuwe stijl van kunst ontstaan.

Los daarvan vindt de ondervoorzitter het niveau het voornaamste aspect.

“Wij willen kwaliteit, en ook groeien en wie weet in de toekomst iets groters doen, door de beurs in een ander land te organiseren.

Hierdoor kunnen Surinamers niet alleen in Suriname een platform krijgen, maar ook in het buitenland.”

Suriname is heel bekend in Frans-Guyana. Maria Grazia, Artistiek manager uit Frans-Guyana zegt ook bekend te zijn met de Nationale kunstbeurs. Als manager is zij geïnteresseerd in het werk van Surinaamse kunstenaars en wilde het graag van dichtbij zien. Meer nog wilde zij deelnemen om ook te tonen wat Franse kunstenaars kunnen aanbieden, omdat zij weten dat de stijl toch verschilt. Dit was voor de Fransen een goede kans om hier te in contact te treden met Surinaamse kunstenaars. Ze vertelt dat de kunstwerken uit Frans-Guyana altijd een boodschap hebben en zijn de Fransen goed in het gebruik van techniek en werken met verschillende kleuren om mensheid en de maatschappij te benadrukken. Grazia zegt dat het van belang is dat de boodschap altijd wordt gebracht naar de gemeenschap.

door Kimberley Fräser

 

More
articles