Succesvolle launch fotoboek Raúl Neijhorst in Suriname

Na de launch van het boek ‘Suriname Beken(d)t 2’ in het Tropenmuseum te Amsterdam (Nederland), werd afgelopen zondag het fotoboek met 75 onthullende portretten en verhalen van bekende Surinamers succesvol gelaunched in Jacana Resort.

In een goed gevulde zaal, nam de auteur van het boek, Raúl Neijhorst, het publiek in een audiovisuele presentatie mee in het hele proces van het maken van het boek: het idee, de aanpak, de tegenslagen, de reacties en het eindresultaat. Zijn eerste boek: ‘Suriname Beken(d)t’ telde ook 75 portretten en verhalen. In totaal geven 150 Surinamers uit voornamelijk Suriname en Nederland, maar ook Amerika, Engeland, Frankrijk, Curaçao, België, Duitsland, Spanje en Italië hun geheimen bloot aan Neijhorst. Voor het tot stand brengen van deze twee boeken, reisde Neijhorst de wereld rond voor het afnemen van interviews en het schieten van foto’s.

Neijhorst legde uit dat voor het eerste deel de contacten gemakkelijk gelegd werden, omdat hij veel van de sterren al persoonlijk kende. Voor het schrijven van het tweede deel kreeg hij wat steun van Jörgen Raymann. “Veel van de mensen heb ik via social media benaderd of via contacten van andere mensen in het boek”, zei Neijhorst. Hij noemde de samenwerking met de verschillende sterren verassend goed. “Het zijn bekende mensen, maar zij hebben heel normaal gereageerd en hun antwoord was positief”, vertelde hij.

Surinaamse sterren waaronder zangers, comedians, presentatoren, sportkampioenen, beeldende kunstenaars, culinaire toppers, filmsterren, fotomodellen, designers, auteurs en juristen, werden belicht.

Gespot zijn onder anderen Nisha Madaran, George Struikelblok, Erwin de Vries, Sonny Khoeblal en Henk van Vliet. Over het idee om zo een boek te schrijven, zei Neijhorst dat Surinamers over het algemeen goed bezig zijn, maar dat de rest van de samenleving daarvan niet op de hoogte is. Met dit boek wil hij vooral de jongeren laten zien dat zij ongeacht hun afkomst, veel kunnen bereiken. Heel bijzonder was de music producer Giorgio Tuinfort, die niet alleen de nummers ‘Hold my Hand’ en ‘Love never felt so good’ van Michael Jackson, maar ook het nummer ‘To You’ van Justin Bieber ft. David Guetta, heeft geproduceerd.

Behalve klinkende namen, zitten er ook wat minder bekende namen tussen. Neijhorst legde uit dat hij niet alleen de focus heeft gelegd bij de Surinamers in Suriname, maar ook de Surinamers in de diaspora heeft belicht. Een ‘Suriname Beken(d)t 3’ zal niet op korte termijn uitkomen. Neijhorst zei dat het produceren van de twee voorgaande delen, veel tijd, energie en geld hebben gekost. Maar ook wil hij nieuw talent, geïnspireerd door de twee voorgaande delen, de kans geven zich te ontwikkelen en eventueel een plek te kunnen krijgen in deel 3.

-door Priscilla Kia-

 

 

More
articles