‘Zoveelste poging beïnvloeding uitspraak rechterlijke macht’

Het Comité Nabestaanden en Slachtoffers van Politiek Geweld, wil op 6 december 2017 een nationale conferentie organiseren over het thema dialoog en verzoening. Volgens Arnold Kruisland, oud-diplomaat te-vens politicus, is dit de zoveelste poging om de uitspraak van de rechterlijke macht in het 8 Decemberstrafproces te beïnvloeden.
Kruisland geeft aan dat het in een democratische rechtsstaat gebruikelijk is dat als een zaak bij de rechter in behandeling is, alle andere instanties buiten de rechterlijke macht zich onthouden van commentaar of acties totdat de rechter een uitspraak in de zaak doet. “Dat het Comité Nabestaanden en Slachtoffers van Politiek Geweld, een nationale conferentie wil organiseren over dialoog en verzoening, geeft aan dat zij de publieke opinie over de zaak wil beïnvloeden”, stelt Kruisland.

Als in ogenschouw wordt genomen wie de initiatiefnemer is van deze conferentie, is het volgens Kruisland geen verrassing dat dit besluit is genomen. “Zij willen in een goed blaadje bij Bouterse komen, die nooit heeft toegezegd betrokken te zijn geweest, aanwezig was of de moorden te hebben gepleegd. Welke verzoening willen zij als alleen met de hulp van getuigen is gebleken dat Bouterse wel degelijk betrokken was en op basis daarvan twintig jaar cel tegen hem is geëist?,” vraagt Kruisland zich af.
Kruisland keurt de conferentie ook af, omdat 6 december de vooravond is van de 35e herdenking van de 8 Decembermoorden. Volgens Kruisland getuigt het niet van eerbied voor het leed van de nabestaanden om op die datum een conferentie te houden. “Dit zal zeker verontwaardiging bij de nabestaanden van de slachtoffers aanwakkeren”, zegt Kruisland. Verder zegt hij dat het een opluchting is voor de nabestaanden dat de zaak in behandeling is. “Zij zijn enigszins blij dat er een strafeis is gekomen tegen de hoofdverdachte in de zaak. Laat het recht zegevieren door de rechterlijke macht de kans te geven een uitspraak te doen, ongeacht wat de uitspraak zal zijn”, aldus Kruisland.

-door Priscilla Kia-

More
articles