De Pertjajah Luhur (PL) heeft afgelopen zaterdagmorgen 28 november, de vergadering verlaten, die is georganiseerd door de Commissie Evaluatie Kieswetgeving. Dit heeft de partij gedaan uit protest tegen de gang van zaken. Partijen waren uitgenodigd om een presentatie te houden, waarin zij hun visie moesten geven over eventuele wijzigingen van de Kieswet, echter is de NDP in plaats daarvan met een verklaring gekomen.
Samen met de PDO heeft de PL het Perscen-trum van de President van de Republiek Suriname verlaten. Ook de overige partijen, met name de VHP, DOE, BEP en ABOP, hebben hun teleurstelling uitgesproken over het feit dat de NDP geheel tegen de afspraken in met een verklaring is gekomen, in plaats van een presentatie te geven.
PL-voorzitter Paul Somohardjo is diep teleurgesteld, maar ook zeer verontwaardigd. “We hebben ons als partij maanden voorbereid om de Kieswet door te spitten en een gedegen evaluatie te plegen, zodat we deze presentatie vandaag konden houden. De VHP is, volgens programma, als eerste aan de beurt gekomen. Daarna volgden DOE en de BEP. Daarna zouden de vertegenwoordigers van DA ‘91 aan de beurt moeten komen, maar zij waren er niet. Vervolgens kwam ABOP en daarna de NDP. Die kwam dus met een verklaring in plaats van een presentatie. En met die verklaring hebben ze in feite alle werk dat de partijen hebben gestopt in de evaluatie van de Kieswet teniet gedaan, dat kan niet, dan hadden wij ook kunnen volstaan met een verklaring in plaats van een gedegen presentatie te houden”, zegt Somohardjo.
In de verklaring heeft de NDP het volgende wetswijzigingsvoorstel genoemd:
De Nationale Democratische Partij stelt voor Artikel 7 van de kiesregeling in dier voege te wijzigen, dat het deelnemen van pre-electorale combinaties aan de verkiezingen niet langer mogelijk is. Hiertoe dient de kiesregeling te worden gewijzigd. Dit is nodig om de kiezer in de gelegenheid te stellen de keuze te maken op grond van wat de partij eigen is, onder meer de ideologie, maatschappij- en ontwikkelingsvisie en de beginselen van de partij, alsook het partijprogramma. PL-voorzitter Somohardjo vindt dit onacceptabel. “Dit statement slaat nergens op. Het gaat niet alleen om het binnenhalen van zetels, maar ook om onder meer het bespreken van partijprogramma’s.
De NDP wil samenwerking tussen partijen verbieden, omdat zij bang is dat de andere samenwerkende partijen meer zetels zullen binnenhalen dan de NDP wil.”
“Somohardjo zegt niet bang te zijn om alleen de verkiezingen in te gaan.” We hebben eerder op eigen kracht vijf zetels kunnen binnenhalen, maar daar gaat het niet om.
De NDP beoogt twee derde meerderheid te behalen door anderen partijen uit te sluiten. Die meerderheid kan alleen gevonden worden bij PL, VHP en ABOP, want nu rekenen ze al op 31 zetels: 26 van henzelf, met twee van BEP, twee van Sapoen en Chitan en één van PALU. Dat is hun hoofddoel.
Je moet dan geen listen toepassen om je doel te bereiken. We zijn uitgenodigd om een presentatie te houden en dan kom je met zo’n statement, dat kan niet. We voelen ons beetgenomen. We verwijten de organisatie evenwel niets, het is niet hun schuld”, vervolgt Somohardjo. Hij laat weten dat samen met de PL ook de PDO de vergadering heeft verlaten. “Ook deze partijen zijn zwaar teleurgesteld”, zegt de PL-voorzitter.