Het Openbaar Ministerie (OM) vertegenwoordigd in de persoon van auditeur-militair Roy Elgin, heeft vandaag tijdens een openbare zitting van de Krijgsraad aan de Mgr. Wulfinghstraat, twintig jaar celstraf geëist tegen de verdachten Etienne Boerenveen en Arthy Gorré in het 8 Decemberstrafproces. De Krijgsraad werd gevormd door de rechters Cynthia Valstein-Montnor (president), Suzanne Chu en Rewita Chatterpal. De strafeis van het OM is gelijk aan die van de hoofdverdachte, Desiré Bouterse en verdachte Stephanus Dendoe. Elgin vindt dat bij beide verdachten hun betrokkenheid in het 8 decemberproces duidelijk is. Vandaag vond de zitting plaats in de burgerkamer. Morgen zal het 8 December-strafproces worden voorgezet in de militaire kamer. In de burgerkamer staan vier verdachten terecht: Bouterse, Boerenveen, Gorré en Jimmy Stolk. Tegen Stolk heeft het OM vrijspraak geëist.
Volgens het verhoor van Boerenveen in juli 2010, was hij op 8- en 9 december 1982 niet aanwezig in Fort Zee-landia. Hij was belast met de verantwoordelijkheid van de Memre Boekoe Kazerne en heeft volgens zijn verklaring de kazerne niet verlaten. Elgin motiveerde zijn eis door te stellen dat het niet aanwezig zijn in het fort, niet wil zeggen dat Boerenveen geen dader is. Volgens Boerenveen was hij niet op de hoogte van de moordplannen en heeft hij Surindre Rambocus die opgesloten was in de kazerne, ook niet vervoerd naar het Fort.
Hij verklaarde dat hij in opdracht van Roy Horb, garnizoenscommandant, het alarmplan in werking had gesteld. Echter wordt Boerenveen door het OM strafrechtelijk medeverantwoordelijk gehouden.
Gorré heeft tijdens zijn verhoor bij de Krijgsraad in 2011 aangegeven dat hij niets te maken heeft met de moorden op 8 december 1982. Hij stelde dat hij het slachtoffer van rancune is geweest en geplaatst is op de verdachtenlijst, omdat hij de toenmalige legerleider, Bouterse niet heeft uitgeschakeld. Gorré was commandant van het elitekorps Echo Compagnie. Hij verklaarde bij de Krijgsraad verder dat het beeld rond 8 december 1982 grimmig was en dat hij toen naar nachtclub Diamond is vertrokken in het bijzijn van vrienden. Hij had de leiding over 145 man in 1982. Gorré verklaarde dat hij in staat was om in te grijpen, maar dat er veel meer doden zouden vallen dan de vijftien mannen die gedood zijn. Hij benadrukte dat hij geen betrokkenheid had in het moordcomplot. Gorré kreeg van Horb de opdracht om geweersalvo’s de lucht in te schieten. Hij heeft hieraan meegewerkt, omdat het volgens hem ging om een afleidingsmanoeuvre. Op vragen van de Krijgsraad, zei Gorré dat er vanaf 1980 verschillende pogingen zijn ondernomen voor het plegen van een coup en dat hij daarom niets achter het afvuren van geweersalvo’s heeft gezocht. Op 30 januari 2018 zullen de raadsmannen John Kraag (Gorré) en Frank Truideman (Boerenveen) hun pleidooi houden.