Professionele mondhygiënist Dyonne Leerdam bij Dental Hygiëne 597, vindt dat de overheid te weinig aandacht besteedt aan mondhygiëne. Gezien de kleine bevolking, zou dit volgens Leerdam geen probleem moeten zijn. “Een preventief collectief kan gemakkelijk bewerkstelligd worden, alleen heb je er de juiste professionals voor nodig”, zegt zij. De overheid zou ervoor zorg moeten dragen, dat hetgeen wat gepropagandeerd wordt, ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. “Als ik als preventiespecialist niet in het basiszorgsysteem van de overheid zit of niet ben opgenomen in het verzekeringsstelsel, terwijl ik dat wel heb geprobeerd, dan is de overheid niet preventief bezig. Tandheelkunde is een duur beroep en in Suriname is er geen mogelijkheid om je verder bij te scholen”. De overheid zou volgens haar ook hierop moeten inspelen. Leerdam is in 2004 afgestudeerd in Utrecht, in 2008 werd ze door een tandarts gevraagd om in Suriname te werken, omdat er een ervaren mondhygiënist nodig was. Leerdam besloot in Suriname te blijven, omdat de nood groot was. In 2010 richtte zij haar eigen praktijk, Dental Hygiëne 597, op. Het is de enige praktijk voor mondzorg in Suriname en biedt professionele gebitsreiniging, parodontale behandelingen en preventie- en curatieve behandelingen. Sinds 2012 is er ook een stichting Dental Hygiëne, opgericht die jaarlijks diverse projecten ontplooit, waaronder ‘De week van de mondhygiënisten’, dat elk jaar in maart wordt gehouden met als doel om de bewustwording van een gezond gebit te vergroten.
“Het is belangrijk dat de patiënt zelf weet waarvoor het goed is.” Ook in het binnenland, met name te Botopasi, zijn een reeks van activiteiten ontplooid. De stichting organiseert ook de Diabetesmaand en is momenteel bezig met een Facebook campagne waarbij ook mensen via social media gevoed kunnen worden met informatie over mondzorg.
Leerdam heeft gisteravond op uitgenodiging van de Diabetes Vereniging Suriname, een lezing gehouden voor diabetespatiënten. Mondhygiëne in het algemeen is erg belangrijk, vooral voor mensen die diabeet zijn, want zij hebben veel meer kans om problemen te krijgen met hun gebit. Mensen met een slechte mondhygiëne hebben het moeilijker om diabetes te reguleren. Een diabeet moet extra aandacht schenken aan mondhygiëne en het liefst 2x per dag poetsen, 1x per dag tussen de tanden reinigen en regelmatig naar de mondhygiënist gaan. Volgens Leerdam hebben veel mensen last van ontstoken tandvlees, ook wel parodontitis genoemd. Veel jonge mensen hebben daar al last van, wat haar zorgen baat, want de gevolgen van parodontitis kunnen ernstig zijn. In Suriname worden mensen geadviseerd om twee keer per jaar controle te doen. Volgens Leerdam zou twee keer per jaar het minimale moeten zijn, wil je dat je gebit er gezond uitziet. De diabetesvereniging nodigt elke laatste donderdag van de maand specialisten en deskundigen uit om voor diabeten belangrijke onderwerpen te bespreken. Diabetes is een snelgroeiende chronische ziekte in ons land en volgens Leerdam zullen wij met zijn allen moeten proberen het hoofd hiertegen te bieden. Voorlichting, educatie, bewustwording inzake behandeling en preventie, zijn noodzakelijk.
door Kimberley Fräser