‘SZF heeft te veel hooi op zijn vork’

Het komt vaak voor dat het Staatsziekenfonds (SZF) problemen heeft met dienstverleners van de gezondheidszorg om ze op tijd uit te betalen. Djoties Jaggernath, VHP-parlementariër, gevraagd naar een reactie, geeft aan dat het SZF te veel hooi op zijn vork heeft. Hij zegt dat het SZF duidelijke afspraken moet maken met de dienstverleners als ze niet in staat is om deze uit te betalen. Jaggernath legt uit dat het SZF bijvoorbeeld in dialoog kan gaan met de dienstverleners om te praten over tariefverlaging, vanwege de gebrekkige financiële middelen.

Het staatsbedrijf heeft elk keer weer nadrukkelijk aangegeven, dat het niet kampt met beperkte financiële middelen en dat er genoeg geld is om huisartsen en specialisten uit te betalen.

De VHP-parlementariër stelt dat het SZF voor 100 procent een staatsbedrijf is en zegt dat het bedrijf dezelfde taal praat als de president en de ministers. Hij noemt als voorbeeld de uitspraak van financiënminister Gillmore Hoefdraad, dat de ergste tijden al voorbij zijn. “Ze praten de taal van de regering”, aldus de parlementariër. Hij zegt dat het ook zo kan zijn dat de mensen van het SZF bang zijn om met juiste cijfers naar buiten te komen, uit vrees voor rancune. Echter waren de uitbetalingen van artsen in de ergste tijden wel op tijd, volgens Jaggernath, die zelf ook arts is.

Hij is van mening dat het terugkerende probleem van de late uitbetaling een ongezonde situatie is voor de totale gezondheidszorg. Jaggernath zegt dat ook huisartsen en specialisten van tevoren plannen wat zij met hun verdiensten zullen doen, maar door de late betaling komt die volgens hem in de war. Hij zegt verder dat ook de burgers hieronder lijden, ook zij maken van tevoren een afspraak bij een arts of specialist.

-door Johannes Damodar Patak-

 

 

 

More
articles