Technologische wetenschappers schaars

Onderwijsminister Robert Peneux, sprak vandaag tijdens de wetenschappelijke meeting van Celos in verband met hun 50-jarig bestaan op 21 oktober.

“Wetenschappers van technologische aard zijn schaars”, aldus Robert Peneux van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), vandaag in het kader van 50-jarig bestaan van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (Celos) op 21 oktober. In een rapport uit 2012 is aangegeven dat van deze groep slechts 3,3 procent uit academisch kader bestaat, hiervan is 2,3 procent aan het vergrijzen. “Wij moeten serieus nadenken over hoe we wetenschap in de technologie gaan stimuleren en uiteindelijk met het weinige kader anderen laten meelopen om ze te trainen in het vak.” Ter afsluiting van het feestjaar, heeft Celos op 25 en 26 oktober een wetenschappelijke meeting georganiseerd ten behoeve van zijn stakeholders in het Lalla Rookh gebouw. De minister gaf verder aan dat Celos op de goede weg is, maar uiteindelijk zullen er belangrijke beslissingen genomen moeten worden om Celos zover te krijgen om ook zelfvoorzienend te zijn en dienstbaar naar de samenleving toe. Echter heeft de minister er geloof in dat Celos nog lang zal blijven bestaan, alleen moet nog nagaan worden hoe er meerdere afdelingen opgezet kunnen worden en hoe het bedrijfsleven ook betrokken kan worden. Goud is uitputbaar, maar als de agrarische sector goed ontwikkeld en gestimuleerd wordt, dan zal die als onuitputtende bron veel mogelijkheden bieden voor de ontwikkeling van Suriname.
Peneux vindt dat Celos een belangrijke rol hierin moet vervullen. “Op dit moment is Celos met zijn doelstellingen op de goede weg. Van de doelstellingen die gebaseerd zijn op het ontwikkelingsplan van de overheid, zijn binnen Celos vier aspecten belangrijk, namelijk: versterking van de ontwikkelingscapaciteit, economische groei en diversificatie, sociale vooruitgang en benutting en bescherming van het milieu. “Als gekeken wordt naar de missie van Celos, dan merkt Peneux dat multidisciplinair onderzoek, onderwijs en dienstverlening in de agrarische en bosbouwsector, een belangrijke rol zullen vervullen in de ontwikkeling van Suriname. Peneux sprak thans over het opzetten van een hout technologisch laboratorium. Voor wat betreft de financiën, wordt er reeds onderhandeld met de Carib-bean Development Bank en de Islamic Development Bank. Uiteindelijk zal het laboratorium niet alleen voor Suriname van belang zijn, ook buitenlanders onderzoek willen verrichten naar ons unieke regenwoud.

door Kimberley Fräser

More
articles