Suriname en Frankrijk zullen criminaliteit samen bestrijden

 

Terwijl de fractie van de Algemene Be-vrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop), de ontwerpwet houdende goedkeuring van de overeenkomst tussen Suriname en Frankrijk inzake de samenwerking van de politie aan weerszijden van de grens heeft afgekeurd, is de overeenkomst gisteren met 38 stemmen in de assemblee goedgekeurd. De overeenkomst stelt beide landen in staat om gezamenlijk te strijden tegen de grensoverschrijdende criminaliteit aan weerszijden van de grens.
De overeenkomst maakt het mogelijk dat de Franse en Surinaamse politie gezamenlijke patrouilles uitvoeren op elkaars grondgebied tot 2 kilometer landinwaarts aan beide zijden van de Marowijnerivier. In Frankrijk is dit verdrag sinds 2008 geratificeerd door het parlement. De Abop-fractie heeft al die jaren problemen gehad met enkele punten van het verdrag en heeft zich van stem onthouden. Volgens Abop-parlementariër Marinus Bee, moet de 2 kilometer regeling weggelaten worden om dominantie van Franse politie te voorkomen. Hij gaf aan dat duidelijk gemaakt moest worden in welke gebieden in Marowijne en Sipaliwini de Franse politie bevoegd is. Vooral de wijze waarop Franse politieagenten optreden bij wetsovertredingen, is hem een doorn in het oog. Bij vermoedelijke overtredingen gaat zij meestal over tot het in brand steken van boten, machines, kampen en richt vernielingen aan. Terwijl de Suri-naamse politie zaken in beslag neemt, vernielt de Franse politie. Bee wilde weten welke methode toegepast zal worden bij de patrouilles.
Ook NDP-parlementariër Aida Nading heeft deze zaak onder de aandacht van de regering gebracht.
Tijdens de behandeling van de ontwerpwet werd aangegeven, dat de Franse politie slechts een waarnemersstatus zal hebben in Suriname. De patrouilles in Suriname worden onder leiding van de politie uitgevoerd. De eenheden mogen slechts patrouilleren met toerusting zonder opsporingshandelingen te plegen op elkaars grondgebied. De overeenkomst is slechts op politioneel gebied, welke ertoe zal leiden dat de grensoverschrijdende criminaliteit beter zal worden aangepakt en criminelen sneller ontmaskerd kunnen worden.
Randvoorwaarden, zoals trainingen en kennis van elkaars rechtssystemen, zijn opgenomen in het verdrag. De verschillende kanttekeningen van de assembleeleden zijn met uitvoeringsprotocollen opgevangen. Deze moeten gemaakt worden voordat het verdrag in werking treedt. Zowel het traditioneel gezag als de bevolking langs de grens met Frans-Guyana moeten goed worden voorgelicht over het verdrag. De wijze waarop het verdrag uitgevoerd zal worden, moet vooraf helemaal duidelijk zijn.

door Priscilla Kia

More
articles