DNA-voorzitter wil verbod op pesticiden voor groenten

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings- Simons en minister Suresh Algoe van LVV laten zien hoe er thuis zelf geplant kan worden. Dit bij het startsein van het Moestuinenproject aan de Groenhartweg te Para.

 

Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), wil betere richtlijnen en een verbod op de diverse schadelijke pesticiden waarmee groenten worden bespoten. “Het is niet waar dat je alleen maar met bestrijdingsmiddelen kan planten en dat de productie van organische producten niet zo hoog is.” De voorzitter vindt dat de bevolking moet overstappen naar de gezonde leefstijl van dertig jaar geleden. In die tijd bestond het voedsel voornamelijk uit rijst met groenten of pesi. Al jaren merkt de voorzitter een achteruitgang op in onze landbouw. “Als we de agrosector niet zover krijgen dat we tenminste ons eigen eten kunnen produceren, zal onze toekomst er niet goed uitzien. Landbouw, bezig zijn met planten en dieren om in je voedsel te voorzien, is de basis van het leven. Goud en geld kun je niet eten, dat vergeet Suriname. De wetenschap is zover dat we nu zeker weten dat ziektes, zoals overgewicht, suiker, diabetes, reuma, waar we miljoenen aan uitgeven, voor 70 en 90 procent veroorzaakt wordt door een verkeerde voeding.”
Volgens Geerlings-Simons staan mensen er niet bij stil dat het eten wordt vergiftigd. “Het werkt als een proces. Plotseling hoor je dat je gedialyseerd moet worden.” Suriname is verworden tot een land dat meer importeert dan exporteert. “Suriname verkocht goud en met dat geld kochten we buitenlandse producten in plaats van zelf te planten”, zegt Geerlings-Simons verder. Volgens haar is het van groot belang dat we weer zelf gaan planten, want op de oude voet verder gaan, zal er ook voor zorgen dat de gezondheidzorg niet meer betaalbaar zal zijn, hetgeen nu al het geval is.
De voorzitter deed een beroep op minister Suresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij, om maatregelen te treffen ten aanzien van de voedselproductie. “Die landbouwers die vergif spuiten op onze groenten twee dagen voordat de groenten naar de markt gaan, moeten naar de gevangenis. Er moet een onmiddellijk verbod komen.” Geerlings-Simons deed de voorzitter de toezegging dat er binnenkort voorlichting komt over gezonde voeding. In dit kader zei ze dat het belang van kersen onderschat wordt, die bevatten de meeste vitamine C. De voorzitter moedigt Surinamers aan om te helpen werken aan de ontwikkeling van het land. Ze is daarom van mening dat de politiek niet in de weg moet staan van mensen die willen ondernemen. “De regering heeft de taak en plicht om de mensen te ondersteunen en te faciliteren als ze willen ondernemen. Niet altijd met geld, soms zijn er wetten nodig om mensen te helpen.”

-door Kimberley Fräser-

More
articles