MinOWC streeft naar volledig bevoegde leerkrachten

Voor het nieuwe schooljaar richt het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zich erop om bevoegde leerkrachten te plaatsen in het onderwijs. Minister Robert Peneux zei vandaag tijdens een persconferentie, dat bevoegde en bekwame leerkrachten, het onderwijs positief zullen verbeteren. Los van de kwestie van onbevoegde leerkrachten, kondigde de minister tal van nieuwe maatregelen aan die het nieuwe schooljaar zullen worden ingevoerd. Onbevoegde leerkrachten die in de afrondingsfase waren van hun opleiding, werden ingezet, omdat er een tekort was aan leerkrachten, met name voor de vakken Nederlands en Spaans. “Als een leerkracht ontslagen is, wil dat zeggen dat hij niet voorkomt in het onderwijssysteem. Bevoegdheid dien je op papier te kunnen tonen.” Peneux zegt dat de dertig tot veertig onbevoegde leerkrachten aan wie geen dispensatie is verleend, vrij zijn om binnen het onderwijs te solliciteren, maar niet als leerkracht.

Maatregelen

De minister heeft de nieuwe maatregelen gisteren voorgehouden aan de vakbonden Fols, BvL, ALS en Fibos. Fictieve uren zullen voortaan tot het verleden gaan behoren. Met de nieuwe maatregelen zal het MinOWC de controle op financieel gebied beter kunnen handhaven.

Er zal ordening komen in het overurensysteem, omdat de minister van mening is dat het de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komt als leerkrachten te veel uren maken. Leerkrachten zullen maximaal voor 35 lesuren ingezet mogen worden. De overige lesuren zullen niet worden uitbetaald. Het enige dat het MinOWC wel zal vergoeden, is een vervoerstoelage. Peneux zei verder dat er momenteel een overschot is aan leraren op het IOL die solliciteren om in het onderwijssysteem te komen, vooral op de vakgebieden economie, wiskunde en scheikunde. Door de maatregel kan meer ruimte en werkgelegenheid gecreëerd worden voor deze groep.

In het technisch onderwijs zullen directeuren en onderdirecteuren vanaf het komend schooljaar geen lessen meer mogen verzorgen. Zij zullen zich moeten concentreren op de organisatorische zaken. Vanaf het volgend schooljaar 2018-2019 zullen onderdirecteuren ook een apart salaris ontvangen, zodat zij na een aantal dienstjaren ook kunnen genieten van een pensioen.

Er zullen regels komen voor onderwijzers die lid zijn van vakbonden zoals Fols, BvL en ALS. Er zullen maximaal drie leden in de gelegenheid worden gesteld om te participeren aan bijeenkomsten of acties van de bond en er zal maar één dag gegeven worden om vakbondswerk uit te voeren. “In de ILO staat dat mensen recht hebben om zich te verenigen, maar ze moeten het de werkgever ruim van tevoren melden”, aldus de minister. Dit betekent dat bij de eerstevolgende keer, het ministerie het ‘no work no pay’ principe zal hanteren, indien de leden zich niet hieraan houden. Voor wat betreft de mutatieregeling zullen leerkrachten te Commewijne, Para en Coronie, dichtbij hun woongebieden worden geplaatst.

door Kimberley Fräser

 

More
articles