Goede wegen een vereiste voor wegenbelasting

In de conceptbegroting van de regering staat voor het komend jaar de herinvoering van wegenbelasting en de invoering van de belasting over de toegevoegde waarde, btw. Mahinder Jogi (VHP), parlementariër, gevraagd naar een reactie, geeft aan dat het niet juist is van de regering om de wegenbelasting opnieuw in te voeren als de wegen van ons land niet in een goede staat verkeren. Hij zegt dat een bepaald deel van het geld dat wij betalen voor brandstof, naar de Wegen Autoriteit Suriname gaat met de bedoeling dat wij op goede wegen kunnen rijden. Echter merkt Jogi op dat er sinds 2010 nauwelijks wegen zijn geasfalteerd en dat er weinig aan vervangingsinvestering is gedaan. “De weggebruiker heeft weinig gemerkt van verdere upgrading en onderhoud van de wegen”, aldus Jogi.

Hij is ervan overtuigd dat heel wat burgers niet in staat zullen zijn om nog meer kostenverhogende maatregelen te kunnen betalen. Jogi voert aan dat de mensen het niet aankunnen, omdat hun portemonnee niet dikker wordt, maar juist platter. De koopkrachtversterking van de overheid is volgens hem achterhaald, omdat die allang verdampt is door de verhoging van de prijzen voor goederen, brandstof en nutsvoorzieningen.

Jogi benadrukt dat de regering duidelijk moet kunnen aangeven waarvoor ze de middelen zal aanwenden. Hij geeft aan dat het niet zo kan zijn dat er wegenbelasting wordt geïnd, terwijl het geld voor iets anders zal worden gebruikt. Jogi zegt dat Surinamers op zich geen problemen hebben met het betalen van belasting, maar dat zij wel willen dat de regering verantwoording aflegt.

Hij voert aan dat het niet zo kan zijn dat de regering zaken doet, zoals het kopen van een ambassade in Parijs zonder dat de regering daar duidelijk over is. Ook is volgens hem de transparantie zoek bij het ministerie van Sociale Zaken over wie wel en niet in aanmerking komt voor een voedselpakket. Op die manier kunnen er pakketten verdeeld worden die rieken naar corruptie. Op de vraag als hij protesten verwacht bij de verschillende verhogingen, zegt Jogi dat hij dat niet kan zeggen. Hij geeft aan dat niet protesteren ook een vorm van protest is en dat het volk zijn keus al gemaakt heeft om in 2020 af te rekenen met deze regering.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles