De Anticorruptiewet is donderdagavond met veertig stemmen aangenomen door De Nationale Assemblee. NPS-parlementariër Patricia Etnel, gaf aan heel erg blij te zijn dat de wet is aangenomen, maar zei dat de controle en het gedrag van de regering doorslaggevend zal zijn voor de uitvoering van de Anticorruptiewet.
Etnel zegt dat het heel belangrijk is dat Suriname aangeeft het misbruik van landsgelden op elk niveau aan te pakken en te voorkomen. “De wet is aangenomen, maar we zijn er nog lang niet. Het begint bij de politieke leiders die ervoor moeten zorgen dat de landsgelden op de juiste manier worden uitgegeven. Etnel geeft aan dat er bij corruptie niet gesproken moet worden over de kleine ambtenaren. “Er moet gekeken worden naar de president, de vicepresident en de ministers, want daar worden de grote bedragen uitgegeven. Betalingen tot SRD 3900 mogen gewoon door de financiële afdeling van de ministeries gedaan worden. Elke bedrag daarboven moet goedgekeurd worden door de Raad van Ministers (RvM). De kleine ambtenaar weet er daarna niets van”, stelt Etnel. Zij is van mening dat het parlement daarom als eerste taak moet hebben het opvragen van alle toestemmingen verleend door de RvM om betalingen te doen.
“De Anti-corruptiewet is een extra formule op het Wetboek van Strafrecht dat aangeeft dat er niet gestolen mag worden. Dat de wet er is, betekent niet dat corruptie zal ophouden”, zegt Etnel. Voorts is zij een voorstander van aanscherping van de wet. Etnel is het er niet mee eens dat er een presidentiële commissie benoemd is, omdat ook de president gecontroleerd moet worden. “We hebben een weg gemaakt, maar die moet begaanbaar zijn”, meent Etnel. Zij is van mening dat het enquêterecht conform het parlementair reglement, vervat moet worden in een wet, zodat het parlement gebruikmakende van dit recht een onderzoek van corruptiegevallen kan eisen, mocht dat uitblijven. “De parlementariërs moeten de melders zijn van corruptiegevallen”, aldus Etnel.
door Priscilla Kia