Commissie buurtgemeenschap geïnstalleerd

Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken heeft vanmorgen de interdepartementale Commissie Buurtwerk en Buurtgemeen-schapsontwikkeling geïnstalleerd, welke de komende  tien maanden het ministerie zal helpen met het uitvoeren van het sport- en jeugdontwikkelingsbeleid, met name op buurtniveau. In de commissie nemen negen vertegenwoordigers van zeven ministeries zitting. De installatie vond plaats in het Venezolaans Instituut. Minister Joan Dogojo zegt dat na evaluatie van de regering over het buurtwerk de afgelopen periode, de conclusie is getrokken dat dit vraagstuk een structurele aanpak behoeft. Er zal aandacht besteed worden aan met name de jongeren, omdat die groep het grootst is.

De commissie zal concrete richtlijnen formuleren, waarin duidelijk beschreven wordt, op basis van welke voorwaarden, uitgangspunten en met welke gemeenschappen er samengewerkt zal worden.

De vertegenwoordigers zullen de verschillenden buurten aandoen en samen met mensen die willen werken met de jongeren aan de slag gaan. Dogojo merkt op dat er geen actieve buurtstructuren zijn. De gemeenschappen zullen daarom geholpen worden om deze te organiseren.

Uiteindelijk moeten de congressen leiden tot beleidsaanbevelingen en de aanzet geven tot het preventeren van concrete acties. ‘Samenwerken’ is het centrale thema dat hieraan gekoppeld is. Dogojo zegt dat de overheid het werk niet alleen aankan. De De overheid zal bij de uitvoering een faciliterende rol vervullen, maar de burgers moeten ook meewerken aan de ontwikkeling van het land. Er worden afspraken gemaakt met buurtorganisaties

Voor wat betreft de jeugdontwikkeling kan er niet gewerkt worden met het ‘one size fits all’ concept. De minister zegt dat de aanpak bij elk district anders zal zijn, omdat gemeenschappen verschillende uitdagingen en behoeftes hebben. De aanpak zal dus in overleg met de buurtbewoners geschieden. Het ligt in de bedoeling dat de regering samen met de gemeenschappen gaat nadenken over concepten die geïmplementeerd kunnen worden.  Nadat de tien maanden verstreken zijn, zullen de vertegenwoordigers een document moeten presenteren aan de regering en dan zal de regering aan de slag gaan.

Voorzitter van de commissie, Dina Westfa zegt dat de wijze waarop gewerkt zal worden, centraal zal staan. Echter kan dit alleen succesvol verlopen door goed te communiceren met de buurtbewoners. “Zo kom je erachter wat de behoefte en interesses zijn van de verschillenden buurten.”

door Kimberley Fräser

 

More
articles