Adek start met bacheloropleiding Nederlands

De Faculteit der Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), gaat van start met de eerste wetenschappelijke bacheloropleiding Nederlands. De studierichting Nederlands is gericht op Suriname, in het bijzonder de Surinaamse-Nederlandse taal. Tijdens een opendeurdag op maandag 28 augustus, konden geïnteresseerden meer informatie krijgen over deze nieuwe opleiding. De decaan van de Faculteit der Humaniora, Renate de Bies, zegt dat studenten op een professionele manier opgeleid zullen worden om op academisch niveau bezig te zijn op het gebied van eenvoudig taalonderzoek. De modules van deze studierichting zullen aan de hand van de arbeidsmarkt toegespitst worden.

De opleiding heeft twee doelen. Aan de ene kant is het een voorbereidende opleiding voor een masteropleiding, maar voor de mensen die niet verder wensen te studeren na de bacheloropleiding gevolgd te hebben, voorziet de bachelor in een minor die gewild is op de arbeidsmarkt. De Bies legt uit dat een bacheloropleiding bij de AdeKUS bestaat uit een major en een minor. Een major is de afstudeerrichting en de minor is de verdieping. De bacheloropleiding Nederlands heeft een minor in communicatiewetenschappen, waardoor mensen die afstuderen in deze studierichting communicatiemedewerker kunnen worden. Het is de bedoeling dat deze opleiding binnen een jaar geaccrediteerd zal zijn.

De studierichting bestaat vooralsnog alleen uit een minor, omdat het volgens De Bies onduidelijk is hoeveel inschrijvingen er zullen zijn voor deze opleiding. “Om versnippering te voorkomen, is er voor nu gekozen voor een minor”, stelt de decaan. Voor geïnteresseerden die een specifieke module van de opleiding wensen te volgen, heeft de faculteit ook mogelijkheden.

De Bies haalt verder aan dat deze opleiding van groot belang is voor Suriname, omdat we zo laten zien dat wij onze eigen variant van de Nederlandse taal erkennen. “Surinaams-Nederlands wordt betrokken in de literatuur. Het zijn allemaal Surinaamse dingen en geen Hollandse dingen. Je ontkomt er niet aan om bij literatuurgeschiedenis de letterkunde van het Nederlands te behandelen, maar de andere dingen zijn Surinaams”, benadrukt de decaan.

Ook is deze studierichting belangrijk voor de eigen identiteit. De Bies gaat ervan uit dat wanneer de schoolboeken gericht zijn op het Surinaams-Nederlands, er minder uitvallers zullen zijn, omdat de leerlingen zichzelf kunnen herkennen in de leerstof, ook de leerkrachten hebben een houvast. “Het onderzoek dat we hier gaan doen moet leiden naar standaardisering en zo herken je zelf”, aldus De Bies.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles