Het onderwerp abortus moet uit de taboesfeer worden gehaald. Hoewel er vroeger niet werd gesproken over abortus, moet er nu openlijk over abortus kunnen worden gesproken zonder dat de vrouw gestigmatiseerd en gediscrimineerd wordt. Dat zegt Julia Terborg, voorzitter van het bestuur van Stichting Lobi, tevens socioloog. Zij heeft recent een onderzoek verricht over dit onderwerp.
Een zorgwekkende ontwikkeling is dat jaarlijks 500 vrouwen zich in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aanmelden voor een afgebroken zwangerschap. 70 procent van deze vrouwen heeft getracht de zwangerschap op een onveilige manier af te breken en melden zich als gevolg hiervan met hevig vaginaal bloedverlies of andere complicaties bij het ziekenhuis. Zorgwekkender is dat 80 procent van de opgenomen vrouwen met een afgebroken zwangerschap in 2015 en 2016 tussen 15 en 34 jaar was. Dat deze meisjes en vrouwen ongewenst zwanger zijn geraakt, betekent dat zij onbeschermde seks hebben gehad. Zij riskeerden daarmee ook een infectie met een of meer seksueel overdraagbare aandoeningen.
Verschillende oorzaken leiden ertoe dat vrouwen ongewenst zwanger worden. “Een van de belangrijkste redenen is dat er geen kinderwens is”, vervolgt Terborg verder. Tijdens haar onderzoek is ze gestuit op schoolgaande meisjes en carrièrevrouwen die ongewenst zwanger raken. Ook spelen leefomstandigheden van de vrouw een grote rol bij het kiezen van een abortus. “De vrouwen zitten in moeilijke leefomstandigheden, zoals een slechte financiële situatie of er is geen huisvesting”, aldus Terborg.
Hoewel er anticonceptiemiddelen aanwezig zijn om een zwangerschap te voorkomen, blijkt dat de toegang voor een groot deel van de vrouwen nog niet optimaal is. Zo kan de groep vrouwen die onverzekerd is, niet aan anticonceptiemiddelen komen. Wie wel een verzekering heeft, moet eerst een garantiebrief overleggen om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld de prikpil. Andere vrouwen mogen van hun partner geen anticonceptiemiddelen gebruiken. “De toegang tot anticonceptiemiddelen moet zo gauw als mogelijk verbeterd worden”, aldus Terborg.
Ondanks dat abortus bij wet verboden is in Suriname, kiezen vrouwen er toch voor om een abortus te plegen. De praktijk wijst namelijk uit dat er wel poliklinieken zijn waar vrouwen abortus kunnen laten plegen. Elke polikliniek hanteert een eigen standaard wat heel erg gevaarlijk is voor de toekomst van de vrouw. Terborg is er daarom voorstander van dat poliklinieken richtlijnen en protocollen krijgen voor het uitvoeren van abortussen. Indien deze maatregelen niet worden genomen, ziet ze ongewenste zwangerschappen alleen maar toenemen. “We moeten in actie komen”, aldus Terborg.
door Seshma Bissesar