De politieke partij DA’91 is zaterdag van start gegaan met een serie van lezingen, die zij noemt: ‘Stof tot nadenken’. Het Da’91 Wetenschappelijk Bureau organiseert deze lezingen om politieke bewustwording op gang te brengen. De coördinator van het DA’91 Wetenschappelijk Bureau, Jim Bean, is van mening dat Surinamers minder kritisch kijken naar politieke ontwikkelingen. Hij zegt dat dit te maken heeft met het ontwikkelingsniveau van onze samenleving. Hij denkt dat vooral de jeugd bewust dom wordt gehouden, ook wordt volgens hem bewust het verdeel- en heersprincipe toegepast. “Wij van DA’91 denken dat het nodig is om een bijdrage te leveren aan de scholing, de bewustwording van de samenleving. We hebben niet de pretentie dat we de enige zijn, maar met deze serie ‘Stof tot nadenken, willen wij een bijdrage leveren aan de bewustwording van de samenleving”, zegt Bean.
Hij zegt verder dat ‘Politiek anders’ een serie is van lezingen en voordrachten, die de partij gaat verzorgen om mensen te informeren. ‘Politiek anders’ is het strategisch plan dat uitgestippeld is door DA’91 van 207 tot 2019. “Wanneer je geïnformeerd bent, ben je in ieder geval op de hoogte om de juiste keuzes te maken, dat zal ook maken dat mensen betere besluiten leren maken.”
Bean haalt aan dat we een kritiekloze bevolking hebben die door de ‘paarse kleur’ wordt gevoed, maar zich er misschien niet van bewust is waarmee ze bezig is. Jerome Egger, historicus, verzorgde de eerste lezing uit de serie ‘Stof tot nadenken’. Zaterdag gaf hij in de kleine kamer van het Lalla Rookh gebouw de politieke ontwikkelingen aan vanaf 1945, daarbij legde hij uit welke lessen we uit deze ontwikkelingen kunnen leren. Ook gaf Egger aan de hand van zijn voordracht de verwachtingen en keuzes aan naar 2020.
Egger haalde aan dat het belangrijk is om aanhang te kweken op buurtniveau, dat kan elke partij doen door de statistieken na te trekken en te analyseren waar de partij zwak staat. Door het organiseren van buurt-of ressortactiviteiten kunnen politieke partijen werken aan aanhang in een bepaald gebied. Egger vindt het belangrijk dat leden van politieke partijen onderzoek verrichten naar de politieke ontwikkelingen door de jaren heen. Verder zegt hij dat er vaker opiniepeilingen in buurten gehouden moeten worden. De historicus zei voorts dat charisma wel heeft geholpen in Suriname, maar nu niet meer zal lukken. Charismatische artikelen van politieke partijen kunnen volgens hem niet meer gebruikt worden om de partijen te ondersteunen; net zoals de truitjes van de diverse politieke partijen.
-door Richelle Mac-Nack-