Controle op plezierboten verscherpt

Gezien de meeste grote partijen drugs onderschept worden in pleziervaartuigen, wordt de samenwerking tussen de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) en de politie versterkt. In dit kader wordt de training: ‘Controle en doorzoeken pleziervaartuigen’, verzorgd in de trainingszaal van de Maritieme Autoriteit Suriname. De training is bedoeld voor personen van het Korps Politie Suriname, MAS, douane en de kustwacht. Zesentwintig personen worden getraind in het controleren en doorzoeken op smokkelwaar en drugs in pleziervaartuigen, waaronder ook zeilboten.

Guno Roosenhoff, hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit, zegt dat drugs de laatste jaren veel meer gesmokkeld worden naar Afrika, Europa en zelfs naar Australië. De boten lijken qua inrichting meestal veel op elkaar. In het theoretische gedeelte leren de cursisten op welke plekken in een boot drugs verstopt kunnen zijn, daarna zullen zij het praktische gedeelte moeten uitvoeren. Roosenhoff zegt dat er vorig jaar nog een grote partij drugs van 519 kg werd onderschept in een boot.

De cursisten zullen door de training in staat zijn om adequaat en snel drugs te onderscheppen. Volgens Roosenhoff zijn er vaste plekken in boten waar drugs worden verstopt. Veel smokkelaars weten dat bij een controle deze plaatsen als eerste onderzocht worden. Om toch drugs te kunnen smokkelen, bouwen ze zelf verstopplaatsen. De cursisten leren om deze plekken te herkennen. De training wordt verzorgd door Fransen. De Kustwacht heeft de bevoegdheid al om te controleren, maar met deze training is ze ook bevoegd om ter plaatse te controleren als het vermoeden bestaat van drugssmokkel. Behalve de grote partij drugs van 1751 kg die op de Nieuw Haven is onderschept, zijn er geen andere grote partijen onderschept.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles