‘Wet op de Staatsschuld wordt vertrapt’

Gisteren tijdens de afronding van het Ontwikkelingsplan (OP) 2017-2021 en de begroting 2017 in De Nationale Assemblee (DNA), gaf VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien aan dat de Wet op de Staatsschuld vertrapt wordt. Dit stelde hij nadat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, had aangegeven, dat het tekort van 7,6 procent, is teruggebracht naar 6,5% van het bruto binnenlands product (bbp).

Hoefdraad zei dit op basis van de aangepaste Wet op de Staatsschuld. Hij gaf aan dat de uitgaven zijn begroot op 8.4 miljard, terwijl de middelen geraamd zijn op SRD 6,7 miljard. Hij voerde aan dat het tekort gelijk is aan SRD 1,7 miljard. De verschillende ministers hebben opgesomd wat de prioriteiten zijn voor de rest van het jaar. Hoefdraad deelde mee dat er nog drie maanden te gaan zijn voor beleidsprogramma’s. Voorts zei de minister, dat ondanks de moeilijke financiële situatie, de vaste lasten, lonen, subsidies en renteaflossingen, gegarandeerd zijn.

Volgens Gajadien  heeft de minister de leningen van SRD 2,3 miljard ook opgebracht op de begroting. Hoewel de minister zegt dat het begrotingstekort SRD 1,7 miljard is, zegt Gajadien dat het tekort volgens hem gelijk is aan SRD 4 miljard. Hij is van mening dat de Wet op de Staatsschuld vertrapt wordt, omdat het financieringstekort volgens hem ongeveer 16 procent van het bbp bedraagt.

De oppositie die de ingediende begrotingen heeft afgekeurd in een motie, riep de regering op om samen met De Nationale Assemblee, de private sector, sociaal-maatschappelijke organisaties, niet-gouvernementele organisaties en ter zake deskundigen een samenhangend beleid uit te stippelen en te voeren om de ernstige crisis te beheersen. Deze motie is ook verworpen. De begrotingsbehandeling van dit jaar is vrij laat ingediend en de uitgaven en inkomsten moesten op basis van de Wet op de Staatsschuld in balans gebracht worden.

door Priscilla Kia

 

More
articles