Rusland: ‘Herstel financiële schade ontbreekt in begroting 2017’

“De regering moet ervoor zorgen dat de financiële schade die zij sinds haar aantreden in 2010 heeft aangericht, hersteld wordt”, aldus Gregory Rusland (NPS), die ontevreden is dat de begroting 2017 is goedgekeurd. Hij vindt dat in de begrotingen alles draait om betalingen van onder andere salarissen en het aflossen van leningen. De NPS’er had verwacht dat de regering zich zou buigen over een oplossing van het armoedeprobleem op korte termijn. Hij vindt dat de armoede nog steeds niet gestabiliseerd is en gelooft dat de bevolking er nog lang in zal zitten. Rusland ziet graag dat er invulling wordt gegeven aan duurzame oplossingen voor de problemen die de regering zelf heeft gecreëerd in de samenleving.

Als gekeken wordt naar het Ontwikkelingsplan, zijn er heel wat zaken in opgenomen, die niet afgestemd zijn op de realiteit, wat volgens Rusland al een groot probleem is.

De manier waarop het plan tot stand is gekomen, geeft volgens hem ook al een beeld van hoe de uitvoering ervan zal zijn. De regering heeft de verkeerde weg bewandeld en weet niet waar zij naartoe wil met het plan, volgens Rusland zouden de doelen realistisch gesteld moeten worden.

Rusland maakt zich ook zorgen over de houding van de regering ten aanzien van leningen. Hij zegt dat het lijkt alsof minister Hoefdraad van Financiën er trots op is dat hij steeds leningen kan afsluiten. “Jaarlijks gaat zeker SRD 1 miljard naar aflossingen van leningen. Hierdoor is er geen mogelijkheid voor ontwikkeling van de samenleving.”

De meeste begrotingen zijn met dertig stemmen voor en veertien tegen aangenomen.

Het Ontwikkelingsplan is dit jaar laat ingediend. De begrotingen zouden eerder dit jaar behandeld moeten worden. “Het is voor het eerst zo dat een begrotingsbehandeling zo laat is begonnen”, zei de assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons in het parlement. De ministers hebben twee maanden de tijd om de projecten die in het ontwikkelingsplan voorkomen, uit te voeren. Volgende maand moet het plan voor 2018 ingediend worden.

door Kimberley Fräser

 

More
articles