Stabiele koers wil niet zeggen herstelde economie

Dat de regering de laatste tijd veel praat over een stabiele koers, wil volgens Guno Castelen (SPA) niet zeggen dat de economie hersteld is. “De regering probeert binnen de samenleving de indruk te wekken alsof dit wel het geval is, maar er komen heel wat factoren erbij kijken.” Castelen zegt dat wij eerst moeten weten hoe duurzaam deze stabiliteit is, want ondertussen is de waarde van ons eigen geld enorm gedaald. “De samenleving is verarmd.” Als er wordt gesproken over stabiliteit, dan is een van de belangrijkste factoren dat de vraag en het aanbod van vreemde valuta in evenwicht is, maar dat is nu niet het geval, zo laten de exportportcijfers die zijn uitgegeven door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), zien dat er sinds 2016 meer dollars het land binnenkomen dan eruit gaan.

De stabiele koers is ontstaan door de afname van de koopkracht van de burgers, vanwege de enorm verhoogde winkelprijzen. Mensen kopen steeds minder, daardoor ligt de economie stil, er is immers geen sprake van optimale productie of toename van investeringen. Dit zijn minder positieve indicaties voor de economie. Castelen noemt de cijfers van het ABS zorgwekkend.  Hij vindt dat er gewerkt moet worden aan een positieve handelsbalans, want als de instroom van de vreemde valuta meer is dan de uitstroom, betekent dit dat de import gedropt is. Er zijn volgens de parlementariër ook geen Surinaamse producten die vervangen kunnen worden.

De export is ook niet significant. Geen toename van de productie wil zeggen dat er niet genoeg geëxporteerd wordt. “De economie laat geen rook zien. Het draait niet”, zegt hij. Wordt er gekeken naar de schulden die toenemen, dan wordt het geld volgens Castelen wel uitgegeven, maar niet geïnvesteerd in belangrijke sectoren.

Over de biljetten die in omloop zijn met de handtekening van de huidige president van de Centrale Bank, Glenn Gersie, heeft Castelen weinig te zeggen. Volgens commentaar vanuit de samenleving zou er weer geld gedrukt zijn. Als dat het geval is, vindt Castelen het een ongezonde zaak, maar is er een andere positieve reden, dan is er volgens hem geen reden tot commotie.

door Kimberley Fräser

 

More
articles