SOCIALE STEUN?

God schiep de mens als zijn evenbeeld, mannelijk en vrouwelijk schiep hij de mensen. Hij zegende hen en zei tegen hen: “Wees vruchtbaar en wordt talrijk”. Vaak denkt men aan de hand van Genesis 1:28 dat God de mens vlak na de schepping het gebod gaf om vruchtbaar te zijn en talrijk te worden. Aan de uitspraak “Wees vruchtbaar en wordt talrijk”, zien we, dat dit geen gebod kan zijn. God geeft aan de mens het vermogen om kinderen te krijgen. Kinderen krijgen is een zegen, maar het krijgen van een kind heeft ook financieel ingrijpende gevolgen. Het is zelfs al jaren een trend in welvarende landen dat koppels steeds minder kinderen krijgt. Hierbij spelen de financiële gevolgen een voorname rol. Daarnaast zijn reislust, keuzemogelijkheden en financiële onafhankelijkheid in die landen de laatste tijd toegenomen. Waar mannen vroeger voor een inkomen moesten zorgen, vragen veel vrouwen zich tegenwoordig af, waar zij mannen nog voor nodig hebben. In Suriname zie je ook steeds vaker voorkomen dat koppels besluiten om aan gezinsplanning te doen, zij bekijken alle aspecten alvorens zij een kind ter wereld brengen. Helaas komt het toch nog voor dat sommige vrouwen daar niet bij stilstaan en gewoon kinderen blijven krijgen, totdat zij bij wijze van spreken zelfs een voetbalteam kunnen bemannen. Ze krijgen maar kinderen, soms met verschillende mannen, en verwachten dan dat de overheid ze sociale steun biedt. De afgelopen week, kreeg een moeder van reeds acht die een drieling ter wereld had gebracht, door de overheid ruim SRD 11.000 toegekend. Dan kunnen wij van Keerpunt wel zeggen dat het is om deze onschuldige baby’s te voorzien van de nodige middelen voor de zorg, maar dan komt het verhaal er ook nog bij dat de moeder aangeeft, dat zij al heel moeilijk kan zorgen voor de andere acht kinderen, inclusief een kleinkind. Waarom word je dan weer zwanger in plaats van te denken aan anticonceptie?

Op social media kwamen deze week verschillende discussies los over deze kwestie, waarbij men zich niet kon voorstellen dat vrouwen zwanger geraken en dan van de regering verwachten dat ze voor de zorg zullen instaan. “Alsof na a regering gie sma bere. Jullie klagen steeds, dat a ting kong tranga en toch nog maar kinderen maken ofschoon ze het niet goed hebben. Nog erbij had je al 8…tjoeri hoor”, zegt R.A.. “Alles is zo duur, het is zo zwaar dat we moeilijk uitkomen, dan gaan onze belastinggelden naar deze mensen die kinderen op kinderen willen maken en de regering steun vragen. Misschien kunnen we nu ook thuis zitten kinderen maken, want de regering gaat ons ook steunen? Dan hoeven we niet zo zwaar te werken”, zegt Ashna.

Anderen voerden verder een discussie over het feit dat ouders van kinderen met een beperking maar SRD325, – per maand krijgen, terwijl wegwerpluiers voor deze kinderen meer dan SRD600, – per maand kosten. Dan heb je het nog niet gehad over andere kosten van hun dagelijkse leven. “Als ik deze vrouw hulp moet geven, dan geef ik liever mijn krachten en hulp aan mensen met een beperking. Deze vrouw is gezond, als ze kinderen wil blijven maken, dan moet ze hard gaan werken om ze te verzorgen, zo niet moet ze der verstand gaan gebruiken, er is de pil en zo dom kan ze ook niet zijn. Als ze weet dat het zwaar is, dan waarom heeft ze het niet gebruikt?”, aldus M.M. “Is triest, echt diep triest. Ze moeten het afleren en gaan werken. Hoe meer hulp ze krijgen, hoe meer kinderen ze maken. Kinderen hebben is een zegen, maar niet op zo een manier. Hoeveel gaat men haar kunnen helpen? Nog erbij met 11 kinderen en 1 kleine erbij. Nee toch? Ik betaal belasting, dus ja ik verzorg die drieling ook. Een last noem ik die kinderen helemaal niet, want dat zijn ze in geen geval. Alleen zeg ik, ontferm je over jouw kroost. Help je dit jaar, dan is ze volgend jaar weer zwanger. Elk jaar klopt de belasting bij me aan, ik vraag niet om hulp. Wie stuurt ze naar de pers om hulp te zoeken? Heeft ze geen familie die kan helpen? Ik help graag, vooral als het om kinderen gaat. Het komt uit de zak van lanti, dan komt het indirect uit de zak van de belastingbetaler. Wij mogen daarom vrij onze mening hierover geven”, zegt Jenna, aldus enkele reacties op social media.

R.S.B.

More
articles