Hindori: ‘Alle zes ziekenhuizen op rand van faillissement’

Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), tevens directeur van het Sint Vintcentius Ziekenhuis (SVZ), kan zich in grote lijnen terugvinden in de analyse van de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, over de financieringsproblematiek van de ziekenhuizen. Hindori onderstreept eveneens dat er sprake is van een onhoudbare situatie. Volgens minister Pengel staan de ziekenhuizen op het punt van omvallen en is de kwaliteit en continuïteit van zorg niet meer gegarandeerd. Volgens hem zijn zeker twee ziekenhuizen technisch failliet.

Echter is Hindori van mening dat alle zes ziekenhuizen van de NZR op de rand van een faillissement staan.

Hij geeft aan dat de schulden torenhoog zijn opgelopen en dat de inkomsten ver achterblijven, met als gevolg dat het niet meer haalbaar is om patiëntenzorg op een normale manier te leveren. Met de voorgestelde oplossingen, onder andere kapitaalinjecties, om de noden van de ziekenhuizen op korte termijn te helpen verlichten, kan Hindori zich verenigen. Belangrijk is ook dat de ziekenhuizen gezamenlijk inspanningen plegen om de zorg efficiënter te maken, bijvoorbeeld middels shared services centers en automatisering.

Hindori voert aan dat hij de minister niet heeft horen spreken over het verhogen van de ligdagtarieven om de inkomstenstroom van de ziekenhuizen te vergroten. Pengel wil een ander financieringsmodel bewerkstelligen, dat gebaseerd is op onder andere speciale belastingen, waardoor de beschikbaarheidsfuncties van de ziekenhuizen kunnen worden gegarandeerd. Voor de NZR- voorzitter kan dit model ook wel werken, zolang het er maar in resulteert dat de ziekenhuizen voldoende financiële middelen ter beschikking krijgen om hun werk naar behoren te doen. Hij kan zich ook terugvinden in de uitspraak van de minister waarin hij zegt dat er meer geld moet gaan naar de gezondheidszorg in zijn totaliteit. “De sector is inderdaad al te veel uitgehold, waardoor we het opgebouwde niveau van zorg niet meer kunnen vasthouden. Dit tij moeten we spoedig zien te keren”, aldus Hindori. Al met al is Hindori blij, dat de minister de vinger op de zere plek heeft gelegd en dat hij heeft aangegeven dat er nu een dringende aanpak komt om de ziekenhuiszorg weer overeind te helpen. De SVZ- directeur kijkt uit naar de resultaten hiervan.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles