Braziliaanse oud-president Lula veroordeeld tot 9,5 jaar cel wegens corruptie

De Braziliaanse oud-president Luiz Inacio Lula da Silva is woensdag door een federale rechter veroordeeld tot 9,5 jaar cel wegens corruptie en witwassen van geld. Lula werd door de rechter samen met zes medebeklaagden veroordeeld, meldden Braziliaanse media. De oud-president gaat in hoger beroep. Lula was van begin 2003 tot 2011 president namens de linkse Partij van de Arbeiders (PT). Hij zou volgens de rechter in deze strafzaak voor circa een miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van de grote bouwonderneming OAS. Hij wordt in totaal vijf strafzaken beschuldigd van corruptie. Dit is de eerste uitspraak. OAS zou voor Lula een appartement in Guaruj√° aan de Atlantische kust gerenoveerd hebben. In ruil daarvoor zou de oud-president het bedrijf opdrachten van oliemaatschappij Petrobras, een semistaatsbedrijf, hebben gegund. Lula verwerpt de aantijgingen en ontkent eigenaar te zijn van het appartement. Tijdens zijn ambtsperiode was Lula, ooit begonnen als schoenenpoetser, zeer populair. Ook nu is hij nog geliefd, vooral bij het armere deel van de bevolking. Lula moderniseerde de grootste economie van Latijns-Amerika en verbeterde de leefomstandigheden van miljoenen Brazilianen. Tegen talrijke Braziliaanse politici, onder wie zittende ministers, ex-presidenten en Congresleden, lopen onderzoeken wegens het aannemen van smeergeld. Lula, die van 2003 tot 2010 president was, kondigde onlangs aan zich opnieuw kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2018.

More
articles