Onlangs is gebleken dat er een tekort aan SRD is op de lokale markt. Volgens de voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, is dit een politiek foefje van de regering Bouterse. Het afromen van de SRD zorgt volgens hem ervoor dat de koers omlaag gedrukt kan worden, maar een echte oplossing is dit niet, want hij is van mening dat dezelfde SRD’s die uit de omloop zijn gehaald, weer in omloop worden gebracht als de regering bijvoorbeeld salarissen moet betalen. “Dat is het vervelende van het afromen van geld. De regering houdt zichzelf voor de gek”, benadrukt de Akmos-voorzitter.
Als het geld dat afgeroomd is, weer in omloop wordt gebracht, zorgt dat volgens Binda voor een inflatieschop, die ervoor zorgt dat de koers verder stijgt. Het afromen van SRD heeft niet alleen invloed op de koers, maar heeft ook gevolgen voor mensen die een lening wensen te nemen. “Het wordt moeilijker om leningen te sluiten, omdat er een tekort is aan geld”, aldus Binda. Wanneer het geld weer in omloop wordt gebracht, zal dat volgens Binda niet helpen om de problemen op te lossen. Hij is van mening dat het noch ontwikkeling voor het land noch voor de economie teweegbrengt. “Als je afroomt, moet je permanent afromen om verkwisting te voorkomen”, zegt de Akmos-voorzitter.
Binda meent dat wanneer de regering de koers wil laten dalen, er productie tegenover moet staan. “Maar nu is er geen sprake van productie, dus er is slechts een minimale deviezen inkomstenbron voor de staat. Ook moet de regering vooral niet komen met dit soort foefjes van geld afromen”, zegt hij. Hij is van mening dat afromen, transparant moet geschieden.
De regering moet volgens hem duidelijk aangeven hoeveel geld is afgeroomd. Hij benadrukt dat eerlijkheid en openlijkheid veelal ontbreekt bij de vele acties die de regering onderneemt, zo ook bij het afromen.
door Richelle Mac-Nack