Hoogte EBS-incassokosten absurd

Ingaande 1 juli heeft de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) de incassokosten verhoogd voor personen die hun rekening te laat betalen. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), zegt dat de nieuwe bedragen absurd hoog zijn. Hij is van mening dat veel huishouden, vooral alleenstaande moeders, dit geld niet kunnen opbrengen met alle gevolgen van dien. Dit zal volgens hem ervoor zorgen dat bepaalde huishoudingen niet alle basisvoorzieningen zullen hebben. Hoewel hij het begrijpelijk vindt dat de EBS de incassokosten verhoogd heeft, gezien de brandstofprijzen steeds verder de lucht in schieten, vraagt hij zich af welke criteria gehanteerd is om de hoogte van de nieuwe incassokosten te bepalen. Ook vraagt hij zich af met welke doel dit besluit genomen is. De Akmos-voorzitter wil graag weten of de EBS een beboetende organisatie is geworden of dat zij nog een dienstverlenende organisatie is.

Hij wijst erop dat het helemaal niet gaat om onwil van de klant om de rekening niet te voldoen, maar dat de financiële situatie steeds nijpender wordt voor het volk.

Hij wijst op de vaste lasten van andere nutsvoorzieningen, de huisvestingskosten en bustarieven, die eveneens zijn verhoogd. Volgens hem geven deze kostenposten het gevolg aan van het slechte beleid dat de regering voert.

De regering moet volgens Binda kijken wat hieraan gedaan kan worden, want niet alleen huishoudens, maar ook kleine ondernemingen zullen in problemen komen, wat directe gevolgen zal hebben voor de economie. Ook haalt Binda aan dat bij het energiebedrijf men bezig was met transparantie. Volgens hem zijn er veel zaken binnen het bedrijf die invloed hebben op de klant, maar waarvan de samenleving niet op de hoogte is. “Gezien dat er nog geen klaarheid gegeven kan worden en er geen transparantie is, moet er in afwachting daarvan een noodoplossing komen”, zegt de voorzitter.

Ook vindt hij het van belang dat er een neutrale organisatie in het leven geroepen wordt die klanten in staat stelt om daar hun beklag te doen, want een beklag doen bij het bedrijf zelf, vind Binda niet nuttig. Hij benadrukt  dat er eerst helderheid, transparantie en zuivering, dient te komen bij EBS, alvorens het bedrijf overgaat tot het aanpassen van de incassokosten of andere tarieven.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles