Karta-Bink: ‘Waar is leven zonder diefijzer’

Ingrid Karta-Bank (PL) vroeg gisteren tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA), of het niet deze regering is die in 2010 had beloofd dat het volk zonder diefijzer naar bed kon gaan, want de criminaliteit zou onder controle gehouden worden. De vele berovingen die in het afgelopen weekeinde plaatsvonden, laten iets anders zien. Burgers zijn getroffen door een golf van brute berovingen.

Aan ad interim minister Ferdinand Welzijn van Justitie en Politie, vroeg ze welk stappenplan hij heeft om de berovingen de kop in te drukken. Behalve de criminaliteit, vroeg ze ook aandacht voor de verkeers- en brandveiligheid in het land. Zeker als het gaat om het laatste, komt het voor dat er in districten brandweerkzarenes zijn die niet optimaal kunnen functioneren met alle gevolgen van dien. Karta-Bink merkte op dat de regering in het vorige Ontwikkelingsplan voor welvaart en welzijn had getekend, maar dat blijkt bij dit plan ook niet realistisch. De politica ging in op een aantal andere zaken waar ze zich eveneens zorgen over maakt. Zo is het haar opgevallen dat in diverse woongebieden telecommunicatiemasten verrijzen. Aan het ministerie van OWT & C vroeg ze welk beleid gevoerd wordt als het gaat om het plaatsen van dergelijke gevaarten. Ze wilde concreet weten of dit geen effect heeft op de volksgezondheid. De volksvertegenwoordiger vroeg tevens aandacht voor de situatie in het verkeer waarbij de meeste slachtoffers bromfietsers zijn. Ze vroeg of het nu geen tijd wordt dat deze weggebruikers verkeerslessen volgen en een rijbewijs halen. Ze pleit ook voor het opleggen van zwaardere straffen aan wegpiraten, die verkeersongelukken veroorzaken.

Karta-Bink brak een lans voor de zogenaamde kleine gebieden, zoals Kronenburg, waar geen drinkwater beschikbaar is. Volgens haar speelt dit probleem al jaren en moet dat binnen niet al te lange tijd tot het verleden gaan behoren. Ze zei dat er een pot van SRD 3 miljoen is en wilde ze weten of dit geld niet kan worden aangewend om die gebieden te voorzien van drinkwater. Voor de wegen in het gebied had ze geen goed woord over. De meeste gebieden in Commewijne hebben tertiaire wegen en ze vroeg zich af waarom de schelpen die te Braamspunt worden afgegraven, niet gebruikt worden om ed wegen te verbeteren. Het ministerie van OWT & C betrekt aldaar schelpzand en ze vroeg zich af of tenminste niet één keer in de maand, een deel van de 1000m3 dat daar mag worden gewonnen, ten goede kan komen aan het district. Amzad Abdoel (NDP) gaf aan dat het Dalian 4 project van groot belang is voor het hele land. Ze vroeg aan de regering de beschikking beschikbaar te stellen aan het parlement om te vernemen welke straten in aanmerking komen voor een opknapbeurt. Abdoel benadrukte het belang een goede infrastructuur voor het land. In het Dalian 4 project zijn ook de bouw van twee bruggen in Paramaribo opgenomen.

 

More
articles