‘Regering heeft gebrek aan daadkracht’

“De regering heeft kilo’s aan plannen, waarvan de effecten steeds uitblijven. Het probleem van deze regering is dat zij een gebrek heeft aan daadkracht”, aldus Krishna Mathoera, VHP-parlementariër, tijdens de plenaire openbare vergadering van vandaag in De Nationale Assemblee.

Mathoera zei dat de regering in de afgelopen maanden bezig is geweest met de diversificatie van de economie. Zij gaf aan dat Surinaamse bedrijven allang produceren, sommigen  exporteren zelfs naar het buitenland. Zij vraagt zich af wat de regering de afgelopen periode heeft gedaan om de diversificatie te vergroten. “Door het wanbeleid van de regering zijn diverse bedrijven genoodzaakt te sluiten, terwijl zij moeten zorgen voor productie en werkgelegenheid in het land”, voerde Mathoera aan.

“De regering besteedt 25 miljoen aan reshufflen, maar er wordt maar 5 miljoen beschikbaar gesteld voor het KMO-fonds. Is dit de manier waarop de overheid banen wil creëren”, vroeg Mathoera retorisch. Voorts gaf zij aan dat 80 procent van het Ontwikkelingsplan 2017 – 2020 zich toespitst op de particuliere sector voor economische groei en diversificatie. Hiervoor is 410 miljoen beschikbaar gesteld, terwijl er voor sociale vooruitgang 4.1 miljard is begroot. “Hier zien we duidelijk waar de prioriteiten liggen. Diversificatie van de economie wordt met de mond beleden, maar als het geld beschikbaar gesteld moet worden, lezen we een ander verhaal”, zei Mathoera.

“Multinationals zijn grootverdieners, maar het volk zal niet genieten van de inkomsten van Newmont en Iamgold.

Die worden besteed aan het aflossen van leningen en rentes”, benadrukte Mathoera. Zij sprak verder haar hoop uit dat productiebedrijven Suriname uit de crisis kunnen halen, aangezien zij kunnen zorgen voor werkgelegenheid. “Hoe meer werkgelegenheid, hoe minder ballast op de sociale sector”, aldus Mathoera.

Zij uitte ook haar bezorgdheid over de samenwerking van de overheid en de stakeholders in de particuliere sector. Van alle stakeholders hebben alleen de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gereageerd op het ontwikkelingsplan. Mathoera vraagt zich af wat de samenwerking is geweest als de regering altijd wijst op het belang van samenwerking.

door Priscilla Kia

 

More
articles