‘Regering stelt eigenbelang voorop bij kwestie Suralco’

Multinational Suralco laat Suriname behalve een terugval in onze staatsinkomsten, ook nog achter met een enorme milieuschade. Dit blijkt uit de conclusie van Parbode die gebaseerd is op een onderzoek dat enkele maanden geleden is gedaan door een onafhankelijke milieuconsultant in opdracht van de UNDP. NPS-parlementariër Patricia Etnel zegt desgevraagd dat de regering in de kwestie Suralco haar eigenbelang voorop stelt in plaats van het nationaal belang. Zij geeft aan dat de Suaralco een ernstige case is en brengt deze in relatie tot onze waterbronnen in Para. Etnel merkt op dat tot op de dag van vandaag niemand kan aangeven hoe veilig de waterbronnen in Para zijn, alwaar er ook aan bauxietontginning is gedaan. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) pompt grondwater op uit aardlagen die regelrecht onder de aluinaarderaffinaderij, oude bauxietmijnen en stortplaatsen liggen. Etnel benadrukt dat de regering met een goede milieuwet moet komen in het parlement. Zij vertelt dat er ontwerpwetten waren, maar dat die tot nog toe niet als een raamwet naar het parlement zijn gekomen. Net zoals de Brokopondo overeenkomst als een nationale zaak is behandeld, moet het vertrek van Suralco en alle andere zaken daaromtrent, waaronder de milieuschade, volgens Etnel ook als een nationale zaak worden behandeld.

Zij roept de verschillende groeperingen in de samenleving en de coalitie op en zegt dat zij de president voor verantwoording moeten roepen in het parlement met betrekking tot Suralco. Etnel zegt dat de oppositie meerdere malen in het parlement gevraagd heeft dat de president verantwoording komt afleggen, maar het lijkt erop alsof de coalitie het spelletje samen met hem speelt.

De kortzichtigheid van de regering in het maken van goed beleid, resulteert volgens Etnel in de vernietiging van ons land. De NPS-parlementariër belooft dat zij er werk van zal maken om middels onderzoek na te gaan wat er daadwerkelijk gaande is in de gebieden van de Suralco. Tevens zal zij ook Melvin Bouva, voorzitter van de vaste commissie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), erop attenderen hoe serieus de kwestie Suralco is. Etnel wil een nationale discussie op gang brengen hierover en benadrukt dat multinationals niet de indruk moeten hebben dat zij er makkelijk vanaf kunnen komen, indien zij schade hebben verricht aan ons milieu. Etnel geeft aan dat milieuschade betekent geld op tafel gooien om het de schade te herstellen. Zij zegt dat wij als land niet moet schromen om op te komen voor onze belangen. “Indien wij een jarenlange rechtszaak tegen Suralco moeten inzetten, dan zullen wij dat moeten doen”, aldus de NPS-parlementariër. Commissie voorzitter Melvin Bouva was niet te bereiken voor een reactie.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles