Standard & Poor’s verlaagt credit rating opnieuw

De internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft per 25 april 2017 de credit rating van Suriname verlaagd van B+ naar B. Sinds het aantreden van de regering Bouterse (zowel I als II), is dit de zoveelste verlaging van de kredietwaardigheid van ons land. In 2016 had ook al een downgrade plaatsgevonden, toen Standard & Poor’s onze credit rating had verlaagd van BB- naar B+. Bij deze downgrade werd aangegeven dat het vooruitzicht negatief is. Per heden wordt hetzelfde vooruitzicht voorgeschoteld.

De downgrade is een gevolg van een recent assessment van de Surinaamse macro-economische omstandigheden door Standard & Poor’s. Hieruit is gebleken dat een aanzienlijke economische krimp in 2016 heeft geresulteerd in een hogere overheidsschuld, met als gevolg een aanzienlijke valutadevaluatie en hoge inflatie. De jaarinflatie per maart 2017 is door ons eigen Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) gemeten op 41,8%. De inflatie per heden, vanaf het aantreden van de regering Bouterse II, ligt vele malen hoger.

Standard & Poor’s verwacht dat het reële bruto binnenlands product (bbp) in 2017 een impuls zal krijgen vanwege een volledig productiejaar van de Merian goudmijn. Deze impuls zal echter teniet worden gedaan vanwege doorlopende fiscale aanpassingen en dalingen in de reële lonen van de bevolking.

Met doorlopende fiscale aanpassingen wordt onder andere bedoeld het steeds verhogen van de government take (bij de brandstofprijs). Daarnaast wordt naar mogelijkheden gekeken om een belasting over de toegevoegde waarde (btw)- en motorrijtuigenbelasting in te voeren. Het gevolg hiervan is een steeds lager besteedbaar inkomen naast het feit dat het reële inkomen al gedaald is, vanwege de stijgende wisselkoers. De bevolking zal dus nog minder te besteden hebben, met als gevolg een zwakke binnenlandse vraag naar producten en diensten, terwijl het stuwen van een economie juist een stijgende vraag hiernaar nodig heeft. Een stijgende vraag betekent meer economische transacties en bedrijvigheid, meer geld dat uitgegeven wordt, wat dan resulteert in een verhoogde productie van verschillende sectoren.

De kredietbeoordelaar is van mening dat de checks andbalances, welke een vereiste is binnen een sterk institutioneel raamwerk van een land, van Suriname zwak zijn. Slecht economisch management heeft de duurzaamheid van de overheidsfinanciën en daarmee de economie aangetast. De stand-by overeenkomst met het International Monetair Fonds (IMF) van US-dollar 480 miljoen, waarvoor de bevolking nog de hartelijke felicitaties van de president heeft ontvangen, is stopgezet, omdat de regering de in het plan gestelde doelstellingen niet heeft behaald. Deze houden onder andere in het verhogen van brandstofbelastingen en het elimineren van elektriciteitssubsidies. Standard & Poor’s verwacht daarnaast dat de wisselkoers voor de US-dollar ietwat zal stijgen in 2017.

De rating van ons land reflecteert het gebrek aan monetaire flexibiliteit. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft weinig monetaire tools om grote invloed uit te kunnen oefenen op de macro-economische omstandigheden.

Obligatielening

De rating van de obligatielening van US-dollar 550 miljoen, het persoonlijk ‘succesje’ van onze minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, wordt door Standard & Poor’s als onbeveiligde schuld beschreven en krijgt ook de rating van B, waarmee wordt bedoeld dat aan deze obligaties een hoog investeringsrisico kleeft. Dat werd al onderschreven door het feit dat het toegekende rentepercentage van 9,25 procent hoger lag dan de marktrente die toen (bij uitgifte van de obligatielening) voor overheidsobligaties werd uitgegeven.

Bovengenoemde door Standard and Poor’s genoemde punten staan haaks op wat ons voorgeschoteld wordt door assembleeleden van de coalitie en enkele ministers. Die ge-ven namelijk aan dat de groei en/of het herstel van onze economie al is ingezet en dat wij binnenkort de vruchten daarvan zullen plukken. Op sociale media zijn sommige ministeries en publieke figuren zelfs een mediaoffensief gestart om het herstel van de economie te onderschrijven met allerlei statistieken en tabellen waaruit groei en herstel zou moeten blijken. Met het meest recente rapport van S&P worden we met onze neus op de feiten gedrukt. De verwachting is dat andere kredietbeoordelaars, zoals Fitch en Moody’s, in de nasleep van Standard & Poor’s, ook hun credit rating van Suriname zullen verlagen.

More
articles