Alle 300 Russen verlaten Frans-Guyana

De protestmanifestaties hebben tot gevolg gehad dat Frankrijk afgelopen week zwaar gezichtsverlies heeft geleden. In het weekend zijn namelijk driehonderd Russische ingenieurs, die werken op de Soyuz raketten die vanuit Kourou worden gelanceerd, teruggevlogen naar Rusland wegens wat genoemd werd “technische werkeloosheid”. Sinds het begin van de acties in het Frans-Guyana, dat is nu dus al vier weken geleden, zaten de ingenieurs werkeloos op hun kantoor.

De CNES en de CSG hebben bevestigd dat het afgelopen weekend er een chartervlucht is gekomen om de  ingenieurs op te halen.

“Het is al een maand dat zij niets te doen hadden. Wij hebben geprobeerd ze tegen te houden door ze voor te houden: ‘het waait over, het waait over’, maar na een tijdje heeft Moskou bepaald dat ze het zich ni8et kan veroorloven om driehonderd man te hebben, die niets doen. Zij zijn dus teruggebracht om te werken in Baikonour, maar ook in enkele fabrieken op operatiezones in Rusland”, aldus Didier Faivre, de directeur van de CSG afgelopen maandag. Voor hun vertrek hebben de Russen het lanceerplatform in de mottenballen geplaatst voor ‘langere termijn’. “Zachtjes uitgedrukt is er geen enkele indicatie voor een herstart van hun activiteiten”, voegt Faivre toe. Een hele zware klap waar Parijs niet op had gerekend en waarvoor de voorzitter van het ruimtevaartcentrum vorige week al had gewaarschuwd. Afgelopen maand stonden er namelijk drie lanceringen op het programma: een van een Ariane 5 op 21 maart, een van de Russische Soyuz op 3 april en een andere lancering van een Ariane 5 op 25 april. Geen van deze lanceringen is uitgevoerd. De satelliet die op het programma stond voor 25 april, draait 100 procent op elektriciteit, maar omdat hij in een hete vrachtcontainer bleef staan op het vliegveld in Cayenne, hebben de ingenieurs besloten om hem terug te vliegen naar Parijs. Het hele Russische platform en alle hotels waar de Russen verbleven, zijn nu een soort spookstad veranderd. Een ware ramp voor de belangrijkste sector in Frans-Guyana en een ware klap voor de ruimtevaartindustrie van Frankrijk en zijn Europese partners.

More
articles