4e week protestweek in Frans-Guyana:

Tactische strijd tussen Cayenne en Parijs

Frans-Guyana ging deze week zijn vierde protestweek in. De activiteiten in het land liggen al een maand lam. De economische schade is enorm en de schaarste aan goederen is de afgelopen week enigszins opgeheven. Er is ook verdeeldheid ontstaan onder de actievoerders, maar desalniettemin gaat de strijd onverminderd door. De strijd is nu een tactische geworden tussen Cayenne en Parijs en dat zeker omdat over enkele dagen er presidentsverkiezingen in Frankrijk worden gehouden.

Zoals gebruikelijk op de dinsdag, heeft de groep van de 500 broeders een protestmanifestatie georganiseerd. Afgelopen dinsdag was Saint Laurent het middelpunt van de protesten. Maar liefst achthonderd mensen hebben zich verzameld voor het kantoor van de sous-préfect. Docenten en gezondheidsmedewerkers hebben leuzen gespoten op de muren en de actievoerders bestormden de tuin naast het gebouw en de hele nacht werd het gebouw ontoegankelijk gehouden. “Nog steeds vastberaden”, schreeuwden de aanhangers, die de 500 broeders en de groep van Tròp Violans aanvuurden. Ook in Kourou en Cayenne waren er deze week acties, maar op een lager pitje.

De economische schade die de bewoners van Frans-Guyana zichzelf aandoen wordt niet gering geacht. De winkels zijn gesloten, omdat de schappen leeg zijn, en de bedrijven die hun werknemers, zij het gedeeltelijk, doorbetalen, voelen de druk op hun activiteiten. De lokale banken hebben wel hun gedeeltelijke steun toegezegd. Ook in Kourou is het ruitmevaartcentrum CSG in de rode cijfers beland. Met een dagelijks verlies van een half miljoen euro, omdat de twee raketten, de Ariane 5 en de Soyuz, nog steeds niet zijn gelanceerd, wordt het een hele klus om de financiële inhaalslag te realiseren. Aan de ene kant speelt de financiële kwestie, maar aan de andere  kant speelt de wens om het jaarprogramma af te ronden zonder dat de andere geplande lanceringen voor 2017 in gedrang komen.

Omdat er schaarste heerst in Frans-Guyana is er woensdag een uitzondering gemaakt voor een containerschip. Aan boord waren er driehonderd containers bestemd voor Frans-Guyana. Het gaat om het eerste containerschip dat zijn lading heeft kunnen lossen sinds het begin van de acties vorige maand. Alle andere containers zijn op de Nieuwe Haven in Paramaribo opgeslagen tot nader order. Het afzetten van de lading is belangrijk voor de gemeenschap aldaar. Zeker de 60 containers met bevroren goederen is welkom en geniet nu prioriteit voor inklaring. Er ontstond deze week al verdeeldheid tussen de actievoerders, omdat de indruk ontstond dat door de stakingen het volk in Frans-Guyana nog meer zou moeten pienaren.

Parijs lijkt echter ook verdeeld over de toestand in Frans-Guyana. Bepaalde leden van de Franse regering doen wel toezeggingen. Zo wordt er dagelijks ingegaan op een reeks van nieuwe eisen die de Frans- Guyanezen hebben gesteld bij het vertrek van het ministersteam. Dit team vertrok met de belofte 1,085 miljard euro te investeren in de verschillende sectoren, maar niet alle eisen van de actievoerders werden gehonoreerd waardoor het verzet tot nu toe is voortgezet. Langzaam wordt nu ingespeeld op de verschillende verzoeken. Zo liet Ericka Bareigts, de minister van overzeese gebiedsdelen, weten dat Frans- Guyana een bijzondere fiscale staat wordt. Er komt een vrije sociale en fiscale zone tussen 2017 en 2018 om in te spelen op de lokale behoeftes. Tussen 2019 en 2026 zal er worden gewerkt aan de opheffing van sociale belasting en belasting van alle private ondernemingen. Het gaat dan om een belastingvrije 4000 euro en om bedrijven die in een periode van vijf jaar belastingvrij mogen opereren. Ook mogen er leningen worden aangegaan tot 25.000 euro met 0 procent rente.

Deze regeling geldt niet voor bedrijven met meer dan vijftig arbeiders. Hoewel men in Frans-Guyana nu tot het besef komt dat het wensenpakket wordt gehonoreerd, zijn de acties nog lang niet voorbij. In de strategische strijd tussen Cayenne en Parijs, gaan nu ook geruchten dat bij de presidentsverkiezingen iedereen in Frans-Guyana of zijnde van Frans-Guyanese afkomst, een blanco stem gaat uitbrengen. Dit moet worden gezien als een sterk signaal richting Parijs, dat er niet zal worden gekozen voor een leider die geen oog of hart heeft voor Frans-Guyana. Het is ook een signaal aan de politieke wereld, omdat uit eerdere peilingen is gebleken, dat Frans-Guyana een belangrijke rol heeft gespeeld voor de verkiezing van Sarkozy en Hollande. Een blanco stem uitbrengen zou tot gevolg kunnen hebben dat Marine Le Pen, van de extreemrechtse partij Front National, een voorsprong neemt, iets waar de huidige Franse politici doodsbang voor zijn. Voor nu worden de acties onverkort voortgezet en zelfs aangewakkerd. “Wij gaan onze acties moeten verstevigen”, vertelde Mickael Mancée, een van de oprichters van de 500 broeders.

 

More
articles