Herinvoering rij- en voertuigenbelasting strop voor burgers

Volgens VHP-voorzitter Chan Santokhi, is de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting een strop voor de burgers. Met de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting denkt de overheid een extra bedrag van SRD 200 miljoen binnen te halen. Binnen De Nationale Assemblee (DNA) is de commissie van rapporteurs bezig de conceptwet op de rij- en voertuigenbelasting voor te bereiden.

Santokhi zegt dat de VHP om verschillende redenen niet zal meewerken aan de herinvoering van deze wet. Een van de redenen is dat met de herinvoering hiervan de bevolking een dubbele belasting zal betalen, omdat de belasting al opgenomen is in de brandstofprijs. Als tweede reden geeft hij aan dat de staat in de afgelopen periode veel maatregelen heeft getroffen die de staatsinkomsten zouden moeten verhogen. “Er is geen verantwoording gekomen van de regering over wat er met de gelden gedaan is. Wij nemen dus aan dat de corruptie doorgaat en dat het geld uit de zakken van de burgers gehaald wordt om vervolgens de eigen belangen te behartigen”, zegt Santokhi.

De partijvoorzitter haalt verder ook aan dat de partij allang heeft gevraagd om een efficiency verbetering bij de Belastingdienst, de Centrale Bank, het ministerie van Financiën en de N.V. Energiebedrijven Suriname, zodat zaken transparant worden bij deze instellingen.

Hij is van mening dat door de inefficiency de kosten zomaar afgewenteld worden op het arme volk. “Aangezien de regering dit niet kan doen, getuigt dit ook van het wanbeleid van de regering”, aldus Santokhi.

Als laatste reden geeft de partijvoorzitter aan dat zij ook allang vragen naar een crisisbeheersingsplan van de overheid. Hierin zou de overheid de crisis moeten analyseren en aangeven hoe zij de crisis denkt op te lossen. In het plan zouden ook bezuinigingsmaatregelen, sanering van parastatale instellingen, maatregelen voor stabilisatie van de koers en de economie opgenomen moeten worden, Santokhi zegt dat de regering alleen ondeskundige maatregelen treft die geen samenhang met elkaar hebben. “De regering beheerst de crisis duidelijk niet en moet plaatsmaken voor een andere regering die dat wel kan doen”, stelt de VHP-voorzitter.

Volgens Santokhi zal de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting ook doorwerken op de consument. “Transport en vracht zullen duurder worden, waardoor bedrijven de prijzen van goederen en diensten zullen aanpassen. Bedrijven die zich geen verhoging kunnen permitteren, moeten op den duur sluiten, waardoor er werkloosheid zal ontstaan”, aldus Santokhi.

More
articles