Grootschalig protest in Frans-Guyana

Vandaag vond er een enorme protestmars in Frans-Guyana plaats. Ofschoon het regende, zijn honderden demonstranten van vakbonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties, geleid door de groep 500 broeders, aangevuld door duizenden scholieren en leraren, de straat opgegaan. Ondertussen heeft de Franse premier Bernard Cazeneuve besloten een ministeriële delegatie te sturen naar Frans-Guyana. Deze wordt met gemengde gevoelens ontvangen, zeker na enkele opmerkingen en het gedrag van de Franse polititie.

Gisteravond en vanmorgen werden alle barricades opgeheven. Niet omdat dit het einde betekende van de protestacties, maar wegens strategische redenen, namelijk om de actievoerders te bevoorraden en om alle vrijwilligers toegang te verlenen voor de protestmars van vandaag.

Demonstranten hebben zich massaal aangemeld. Naar schatting waren er zo’n 8000 mensen op de been, een aanzienlijke massa als gekeken wordt naar de relatief kleine bevolking van 250 000 inwoners. In Saint Laurent waren er ook demonstraties waar zo’n 3500 mensen aan meededen.

Tijdens het de protest was een ieder in het zwart gekleed, uit waardering voor het initiatief en de moed opgebracht door de groep 500 broeders. De demonstraties worden nu voortdurend door internationale media gevolgd; zo zijn de BBC en de New York Times ter plekke voor directe uitzendingen.

De druk is nu zo groot geworden dat gisteren premier Cazeneuve in Parijs, een spoed persconferentie heeft gehouden, waarbij hij aangaf de minister van overzeese gebieden, Ericka Bareigts te sturen naar Frans-Guyana. Zij zal eind deze week vertrekken, vergezeld van nog een paar ministers. De dag en de namen van de andere ministers, zijn nog niet bekend. Maar Ericka Bareigts reageerde bezorgd over haar bezoek. De minister liet doorschemeren angstig te zijn voor een confrontatie. Die reactie werd slecht ontvangen in Frans-Guyana, waar vanaf het begin is aangegeven geen geweld voor te staan en alleen dialoog te willen met de beleidsmakers uit Frankrijk.

Iets anders dat in Frans-Guyana voor boze reacties heeft gezorgd, was de opmerking van Emmanuel Macron, een van de kandidaten voor het presidentschap dit jaar. Hij noemde in zijn toespraak per abuis Frans-Guyana een eiland, een verwarring met Martinique. In Frans-Guyana zegt men dat dit duidelijk laat zien dat het departement allang in het vergeetboekje van Frankrijk is beland. Hoewel Macron heeft getracht zijn opmerking te verduidelijken, grijpen andere kandidaten als Marine le Pen dit moment aan om zich beter te plaatsen in de peilingen. Het is dan ook geen wonder dat zij het als kandidaat beter doet in Frans-Guyana waar het immigratiebeleid een heet hangijzer vormt.

Naar alle waarschijnlijkheid gaan de protesten morgen door.

More
articles